27. apríla 2024

Športovanie s deťmi v letnej prírode

Letno ponúka skvelé možnosti rodinného športovania, ktoré prospieva nielen zdraviu, ale aj rodinným vzťahom. Výlety v letnej prírode vyvetrajú hlavu a dodajú novú energiu. Podporia dobrú náladu a posilnia kondíciu detí i rodičov.

Pokiaľ sa v lete chystáte na výlety do prírody a na bicykli chcete voziť aj svoje dieťa, radosť z jazdy by ste mali mať obaja. Pred kúpou detskej sedačky na bicykel si ujasnite, či chcete mať svoju ratolesť umiestnenú vpredu, alebo vzadu a pri výbere konkrétneho modelu dbajte hlavne na bezpečnostné prvky výrobku.   

Pokiaľ veziete dieťa na bicykli, nepodceňte jeho pohodlie a s dieťaťom jazdite ešte opatrnejšie, než zvyknete jazdiť obvykle. Dieťa pred jazdou starostlivo pripútajte. Vysvetlite mu, prečo je dôležité, aby v sedačke sedelo pokojne a pred jazdou mu vždy nasaďte prilbu. S dieťaťom na bicykli sa vyhnite príliš frekventovanej premávke a nepreceňujte svoje sily.

Detské sedačky na bicykel sa umiestňujú vpredu alebo vzadu. Sedačka vpredu vyhovuje najmä kratšej jazde a zadná sedačka vyhovuje aj dlhším jazdám. Predná sedačka je určená pre deti do 15 kg, musí však byť vybavená bezpečnostnými pásmi a chráničmi brániacimi kontaktu nôh s kolesami bicykla.

Na zadnej sedačke môže sedieť dieťa s hmotnosťou do 22 kg. Na každom výrobku je vždy uvedená nosnosť sedačky, tento údaj si pri kúpe nezabudnite všimnúť. Výhodou sedačky vpredu je jednoduchšia komunikácia s dieťaťom počas jazdy, výhodou sedačky vzadu je dobrý výhľad dieťaťa a väčší priestor na sedenie. Ďalšou alternatívou je detský príves, ktorý je možné pripevniť za bicykel.