27. apríla 2024

Dovolenkové možnosti na Slovensku

Na to, aby človek mohol počas celého roka efektívne pracovať, rozvíjať sa a byť zdravý, potrebuje regeneráciu – pohyb a prírodu. Letná dovolenka ponúka aktívny oddych, ktorý dobíja energiou. Aké sú na Slovensku dovolenkové možnosti?  

Letná dovolenka ponúka skvelé možnosti na športovanie v prírode. Slovenské kempy, okrem neopakovateľnej atmosféry, disponujú cenovo dostupným ubytovaním v penziónoch, v chatkách a v karavanoch. Vo väčšine stredísk sú aj skvelé letné atrakcie – kúpaliská, detské ihriská s hojdačkami a preliezačkami, volejbalové či futbalové športové ihriská. V areáloch nájdete aj požičovne bicyklov, člnov, lodiek či vodných bicyklov a v okolí dobre označené turistické chodníky.

V mnohých dovolenkových strediskách sa dá venovať aj surfovaniu, splavovaniu riek, rybolovu a jazdectvu. K dispozícii sú tiež tenisové kurty a v blízkom okolí aj golfové areály. Podľa viacerých štatistík je v súčasnosti golf jeden z najatraktívnejších športov, ktorý sa teší stále väčšej popularite. Celosvetovo sa vyvíja veľmi progresívne – priemerný nárast registrovaných hráčov predstavuje tisíce ľudí ročne. A z tohto dôvodu je zaznamenaný aj rozmach golfových ihrísk na Slovensku.  

Čistý vzduch, voda, zeleň a slnko sú pre človeka nenahraditeľné. Preto mnohí Slováci v lete preferujú táborenie a stanovanie vo voľnej prírode. Pred odchodom na dovolenku je však dobré vedieť, že nie všade vo voľnej prírode je to povolené. Územie Slovenska má päť stupňov ochrany prírody a krajiny, pričom táboriť a stanovať sa môže len v oblastiach, ktoré spadajú do prvého a druhého stupňa.

Zákaz táborenia, stanovania a bivakovania je na Slovensku všade tam, kde platí tretí, štvrtý a piaty stupeň ochrany. A v týchto pásmách nie sú povolené ani skalolezecké či horolezecké výstupy. Každý milovník prírody je samozrejme povinný na svojich potulkách po Slovensku zákony ochrany prírody a krajiny rešpektovať.