27. apríla 2024

Šport zlepšuje kvalitu života

Blíži sa leto, čas dovoleniek a relaxácie. K teplému počasiu prirodzene patrí aktívny oddych a šport. Rozkvitnutá zeleň, hrejivé slnečné lúče, čerstvý vzduch a pohyb vzpruží celý organizmus. Podporí imunitu, aj dobrú náladu.  

Prácu je dobré kompenzovať aktivitami, ktoré človeka nadchnú, naplnia a pohltia. Aktivitami, ktoré ponúkajú regeneráciu. Nič lepšie pre svoje zdravie nemôže človek unavený z práce urobiť, než plnohodnotne relaxovať v prírode. Príroda a šport je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu a prevenciou pred mnohými civilizačnými chorobami.

Leto je to najvhodnejšie obdobie na to, aby si každý doprial relax a načerpal novú energiu. Pohyb v prírode je balzamom pre telo, aj psychiku. Skvelou možnosťou, ako spojiť príjemné s užitočným, je dovolenka spojená so športovaním. Šport pomáha ľuďom lepšie zvládať stres, stať sa silnejšími, odolnejšími a sebavedomejšími. Je dobrou investíciou do zdravia, aj výzoru.

Pohyb utužuje zdravie a prospieva kondícii. Chôdza, beh, bicyklovanie, korčuľovanie, plávanie, člnkovanie či loptové hry zlepšujú činnosť mozgu, srdca a svalov, ale aj dýchacieho systému a ostatných orgánov. Šport vytvaruje postavu, prevetrá hlavu a zvýši tvorivý potenciál. Cibrí koordináciu pohybu, aj motoriku.

Vďaka pravidelnému pohybu má človek nielen výbornú ohybnosť a telesnú zdatnosť, ale cíti sa aj spokojnejší a vyrovnanejší. Nie náhodou sa hovorí, že v zdravom tele je aj zdravý duch. Pri športovaní dochádza v mozgu ku zvýšeniu hladiny takých látok, ktoré zlepšujú náladu. A dobrá správa je, že psychický efekt nadobudnutý aktívnym pohybom vydrží po celý deň.  

Pohyb je prirodzenou životnou potrebou a jeho nedostatok má nepriaznivý vplyv na zdravie. Ak telo nie je aktívne, spomaľuje sa mu trávenie, často dochádza k nadváhe a k oslabeniu imunitného systému. Šport podporuje zdravie v každom smere.    

Akákoľvek športová činnosť ovplyvňuje dĺžku a kvalitu ľudského života. Pohyb stimuluje metabolizmus, kardiovaskulárny systém, krvný tlak a fungovanie orgánov. Pozitívne ovplyvňuje nielen fyzické zdravie, ale aj charakterové vlastnosti – disciplínu, pevnú vôľu a vytrvalosť, tiež podporuje sebaúctu a primerané sebavedomie.