2. mája 2024

Ako si vymaľovať domácnosť?

Trendy vo svete farebnosti interiérov sú rôznorodé – poskytujú veľký priestor pre vlastnú tvorivosť. Dnes je na stenách moderné takmer všetko. Žiarivé aj tlmené odtiene, rôzne farebné kombinácie, jemné i výrazné vzory.  

Rozhodli ste sa v lete zrenovovať svoju domácnosť a zistili ste, že bez nových farieb na stenách to nepôjde? V obytných priestoroch sa odporúča náter stien obnovovať každých päť rokov a je dobré vedieť, že stenám v interiéri môžete dodať novú iskru aj vy. A pritom nemusíte byť ani remeselník, maliar – profesionál.

Ak ste sa rozhodli pre maľovky, pred samotným náterom stien venujte pozornosť podkladu. Na úvod odstráňte zo stien staré vrstvy náterov oškriabaním alebo zbrúsením. Potom steny umyte mydlovou vodou. Otlčené rohy, priehlbiny a diery zatrite stierkou, ktorú nechajte dôkladne vyschnúť.

Ak chcete zvýšiť priľnavosť nového náteru, znížiť spotrebu farieb a zabrániť tvorbe prasklín, steny penetrujte. Na trhu je k dispozícií množstvo penetračných prostriedkov, ktoré presne podľa návodu zrieďte s vodou a po nanesení ich tiež nechajte dobre vyschnúť. Záverečné nanášanie farieb obvykle prebieha dvoma nátermi. Prvý náter spevní podklad a druhý náter má už vysokú kryciu schopnosť.

Náterová hmota však musí mať správnu konzistenciu, preto pri práci dodržiavajte pokyny výrobcu, ktoré sú uvedené na obaloch. Dodržiavaním správnych technologických postupov zabezpečíte požadovaný estetický aj hygienický efekt novej maľovky.  

Vo farebnosti interiérov sa odráža nálada a vkus majiteľov – výber druhu náterovej látky je výsostne individuálna záležitosť, no vždy zvážte schnutie, kryciu schopnosť a výdatnosť farieb. Pozornosť venujte aj sýtosti farieb a odtieňom. Pokiaľ sa na steny chystáte nanášať vzor, okrem štetky budete potrebovať aj valček. K valčeku patrí tiež mriežka, maliarske vedro a rukavice. Pred maľovaním nezabudnite zakryť podlahy, nábytok, okná a dvere fóliami.