5. mája 2024

Masáž a jej blahodarné účinky

Masáže sa praktikujú po tisícročia v každom kúte sveta, na telo aj myseľ majú blahodarné účinky. Sú skvelou cestou k udržaniu mladosti – podporujú imunitu, stimulujú lymfatický systém, zrýchľujú metabolizmus, odstraňujú svalové stuhnutia a uvoľňujú stres.  

Význam masírovania spočíva v pôsobení na telo pomocou tlaku. Cieľové tkanivá môžu byť svaly, šľachy, kĺby a väzy. Masáž sa môže aplikovať rukami, prstami, predlaktiami, kolenami i chodidlami. Možno ju vykonávať ručne, aj pomocou rôznych mechanických pomôcok.

Relaxačná masáž je v porovnaní so športovou masážou jemnejšia. Dotyky sa po tele aplikujú pomaly a plynule, vyvolávajú pocit harmónie. Blahodarne uvoľňujú myseľ, aj svaly. Odstraňujú únavu a zmierňujú telesné bolesti, ktoré vznikajú preťažením.

Akupresúra je masážna technika, ktorá je založená na poznatku, že ľudský organizmus je popretkávaný dráhami, v ktorých prúdi energia. Ak sú tieto dráhy zablokované, môžu vznikať ochorenia a bolesti. Preto sa dané miesta pomocou tlaku uvoľňujú.

Pri masáži lávovými kameňmi sa na telo pokladajú hladké, ploché, vyhriate kamene sopečného pôvodu. Pochádzajú z vulkanickej horniny – z čadiča, ktorý sa nazýva aj bazalt. Kamene sa najčastejšie umiestňujú do okolia miechy a na hruď.  

Masáž lávovými kameňmi je založená nielen na dobrej masérskej technike, ale aj na tepelnom efekte, ktorý uvoľňuje tkanivá do hĺbky. Kamene sa pred použitím nahrievajú v dezinfikovanej vode, alebo na ohrievačoch. Modernejšie verzie ohrievačov požadovanú teplotu udržujú dlhodobo.