27. apríla 2024

Poznáte správne zásady saunovania?

Pobyt v saune dokáže pozitívne ovplyvniť obranyschopnosť organizmu, uvoľniť dýchacie cesty, prekrviť pokožku, podporiť kardiovaskulárny systém a pohybový aparát. A obzvlášť blahodarne saunovanie pôsobí aj na ľudskú psychiku – skvelo uvoľňuje napätie a stres.

Saunovanie patrí medzi rokmi overené ozdravné procedúry. Ako správne postupovať pri saunovaní? Približne dve hodiny pred pobytom v saune nie je vhodné konzumovať žiadne jedlo. Pred saunovaním je dobré sa osprchovať vlažnou vodou. Doba saunovania a počet procedúr sú individuálne, majú zohľadňovať najmä zdravotný stav človeka.

Najvhodnejšia poloha v saune je pozícia ležmo, keď sú hlava, telo a končatiny v jednej rovine. Pri saunovaní je dobré dýchať nosom. Dobrý efekt v priestore vyvolá aj pár kvapiek prírodného éterického oleja. Po ukončení saunovania je nutné ochladenie celého tela studenou vodou.

Veľmi dôležitý je pitný režim – pred saunovaním aj počas saunovania, aby nenastala dehydratácia organizmu. Najvhodnejšia je čistá voda, minerálna voda, čaje, čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy. Po saunovaní si treba dopriať oddych, dostatok osviežujúcich nápojov a ľahké jedlo.  

Saunovanie má nielen veľa zdravotných, ale aj terapeutických účinkov – pomáha odbúrať napätie a stres. Upokojuje. Je kľúčom k dobrej nálade. Pobyt v saune regeneruje celý organizmus – prispieva k telesnej i k duševnej pohode. A skvelou bodkou po saunovaní je jemná celotelová masáž.