16. apríla 2024

Ako posilniť organizmus? Otužovaním!

Okrem kvalitnej výživy a športovania je skvelým pomocníkom pri podpore imunity aj otužovanie. Jedná sa o cielené vystavovanie sa chladu na určité časové obdobie, ktoré vedie k posilneniu a zoceleniu organizmu.   

Otužovanie pozitívne pôsobí nielen na fyzický, ale aj na psychický stav človeka, no hlavným dôvodom, prečo sa oplatí do tohto procesu pustiť je podpora imunitného systému.

Otužovanie pomáha telu vytvoriť prirodzenú ochranu proti rôznym ochoreniam – funguje ako prevencia proti nachladnutiu, chrípke, viróze, angíne, respiračným ťažkostiam a rôznym infekčným ochoreniam.

Čo sa deje s telom pri otužovaní? Chlad v tele najprv rozbúši srdce, zrýchli dych, tep a zvýši krvný tlak. Na rukách a nohách dôjde k zúženiu ciev, aby sa zabránilo úniku tepla z tela von. Po určitom čase tento stav odznie a cievy sa roztiahnu, čo urýchli tepelné straty. 

Začať s otužovaním sa dá aj doma – vhodným vykurovaním domácnosti, pravidelným vetraním miestností a sprchovaním sa v studenej vode. Na otužovanie však treba ísť s rozumom a s mierou. Ako otužovať pomocou studenej sprchy?

Na začiatku procesu začnite s vlažnou vodu a teplotu vody znižujte postupne. Pri sprchovaní sa pohybujte a následne si zacvičte. Sprchovanie praktikujte denne, no nezabudnite, že studená voda má predstavovať príjemný zážitok. Teda dĺžka otužovania je pre každého človeka individuálna.

Otužovať sa dá aj vzduchom a chladom – v zimnom období vonku a tiež ľadom. S kúskami ľadu si možno začať potierať predlaktia, ramená, boky, nohy a nakoniec celé telo. Pri téme otužovanie však nemožno zabudnúť na saunovanie.

V saune sa telo rýchlo zahreje a potom nasleduje prudké ochladenie v studenej vode. Je však dobré vedieť, že žiadne otužovanie bez pravidelnosti obvykle nemá želaný efekt. A naopak, otužovanie treba vynechať, ak človek trpí chorobami, ktoré otužovanie vylučujú.