28. apríla 2024

Ako vyberať zimné športové odevy

Zimné športové oblečenie má byť dostatočne hrejivé, no zároveň ľahké a vzdušné. Nesmie v ňom byť chladno, ani príliš teplo. Outdoorové športové oblečenie má poskytnúť pohodlie v každom smere a výkony športovca vhodne podporiť.    

Móda ľudstvo sprevádza takmer vo všetkých životných oblastiach. Preto nie je nič zvláštne na tom, keď aj športovcovi záleží na módnosti jeho oblečenia. Športová móda môže byť jemná aj extravagantná. Športové outdoorové odevy môžu pôsobiť farebne stroho, no tiež môžu hýriť vzormi a farbami.

Každý športovec by sa mal vo svojom oblečení cítiť hlavne príjemne a pohodlne. Ideálne športové oblečenie je také, o ktorom človek ani neviete, že ho má práve na sebe. Pri outdoorových športoch je obzvlášť dôležité vyberať odevy podľa ročného obdobia a momentálneho počasia. Dôležitý je materiál, strih a precízne vypracovanie.

Každá sezóna si vyžaduje iný druh oblečenia. Súčasná športová móda je rozmanitá a dokáže zaujať na prvý pohľad. Stačí si len správne vybrať podľa vlastného vkusu, štýlu a preferencií. V chladnom počasí je dobré používať teplú bielizeň a využívať vrstvenie. Ideálnymi materiálmi športového oblečenia sú funkčné materiály – polyamid, polyester a elastan.

Mať vysoké nároky na kvalitu športového oblečenia sa vyplatí, keďže každá vlastnosť odevu má pre športovca dôležitý význam. Od veľkosti, cez strih, až po materiál. Vyhnúť sa treba tesnému či nepohodlnému oblečeniu, ktoré športovca omína alebo škriabe. Športové odevy nesmú byť príliš tesné, aby neobmedzovali športovca v pohybe.

Holdujete zimnej turistike či lyžovaniu? Pre pohodlie športovca je dôležité, aby zvršky dobre izolovali teplo a boli vode odolné. Aby oblečenie neprefúkal ostrý vietor a nepremočil ani mokrý sneh. Nutná je nepremokavá bunda a nohavice, tiež kvalitná čiapka a rukavice, ktoré spoľahlivo chránia hlavu a ruky pred vetrom, snehom a mrazom.    

Zimná športová bunda má mať minimálny vodný stĺpec od 1300 mm a má byť opatrená vnútorným bedrovým pásom, kapucňou a reflexnými prvkami. Aj otepľovačky majú byť nepremokavé. Majú mať zvýšený pás a byť kvalitne podšité. Nesmú nohy zvierať, ani byť priveľmi široké, aby neprekážali pri pohybe. Bonusom je viacero vreciek a praktickým doplnkom sú traky.