27. apríla 2024

Farbou roka 2022 je Very Peri

Túžite po tom, aby vaša domácnosť mala nevšedný nádych a neviete, čím ju ozvláštniť? Inšpiráciu nájdete v modrofialovej farbe roka 2022 Very Peri, ktorá skvelo obohatí každý interiér.    

Zaujímavá modrofialová farba Very Peri pôsobí jemným a harmonickým dojmom, no zároveň dáva priestor kreativite. Nadčasovosť tejto farby nesie optimistické posolstvo – symbolizuje sebadôveru, bezstarostnosť a zvedavosť. Pastelový tón modrofialovej farby patrí medzi najteplejšie odtiene, pretože vyvoláva nežné a hrejivé pocity. Vyjadruje priateľské postoje.

V sýtych tónoch vyniká Very Peri nielen na detailoch, ale aj na väčšej ploche v interiéri. Ak je v interiéri v spojení s ďalšími vhodnými farbami, doslova dokáže okúzliť. S veľkým efektom ju možno kombinovať s odtieňmi bielej, vanilkovej, béžovej aj červenej. Vtedy dodáva priestoru šmrnc. Svetlejší odtieň prináša pocit vzdušnosti a zjemňuje ostrosť kontrastu. No vedľa šedej či tmavozelenej ľahko zanikne.

Modrofialový odtieň na seba nestrháva prehnanú pozornosť, práve naopak – umocňuje vnútorný pokoj a podporuje schopnosť sústrediť sa. Priestor harmonizuje, no necháva rozvinúť fantáziu a tvorivosť. Priaznivci chladnejších farebných tónov môžu túto nevšednú farbu využiť najmä pri bytovom textile – závesy, obrusy, prestieranie, posteľná bielizeň, prikrývky, dekoratívne vankúše a kusové koberce.

Pastelové odtiene farby Very Peri korešpondujú s tónmi levanduľovej a orgovánovej, čo predurčuje ich univerzálnosť. Farba má schopnosť priestor nielen ozvláštniť, ale aj omladiť. Veselo a hravo pôsobí najmä v podobe bytových doplnkov akými sú lampy a drobné dekorácie. Výsledný efekt je iba otázkou schopnosti správne doladiť detaily a vyhnúť sa príliš tmavému či ponurému vzhľadu.