27. apríla 2024

Radostnejší život vďaka športu

Dokonalé telo nie je len o vzhľade. Dokonalé telo znamená zdravé telo, ktoré je pripravené plniť svoje úlohy tak, aby človek mohol žiť šťastný, spokojný a plnohodnotný život. A letné športy dobrému zdraviu kráčajú v ústrety.  

Nie zriedka sa stáva, že človek má problém udržať si motiváciu k zdravému životnému štýlu a ku športovaniu. Dôvodov je viacero, no medzi tie najčastejšie dôvody patrí sedavý spôsob života a prirodzený proces starnutia.

Celodenné sedenie odoberá ľuďom energiu a obvykle má aj negatívny vplyv na telesnú hmotnosť. A to robí pohyb ešte náročnejším. Ako sa naštartovať k aktivite a všetky tieto vplyvy či iné úskalia prekonať?

Leto je ideálnym obdobím na rôzne aktivity v prírode. No ak ste doposiaľ nešportovali, začnite postupne. Či sa rozhodnete pre chôdzu, beh, loptové hry, plávanie, kolieskové korčule alebo cyklistiku, najprv si stanovte minimálny počet odcvičených minút, ktoré aj splníte.

Aby ste dosiahli nielen priaznivé telesné účinky, ale aj dobrý pocit z aktivity, na úvod športujte okolo tridsať minút. Až neskôr čas pohybu predlžujte – samozrejme postupne. Najprv cvičte každý druhý deň, potom minimálne päťkrát týždenne. Prvý krok je vždy najťažší, no keď sa telo rozhýbe, s lepšou kondíciou pôjde všetko ľahšie.

Pravidelný pohyb sa vypláca nielen z hľadiska budovania vysnívanej postavy. Šport dodáva energiu a človek sa celkovo cíti fit. Všetky letné športy pôsobia ako prevencia proti bolestiam kĺbov, spevňujú svaly, podporujú činnosť srdca, krvný obeh aj dýchanie. Každý pohyb v prírode skvelo vyvetrá hlavu a zlepší náladu.