27. apríla 2024

Ako vybrať nábytok do kúpeľne

Aj vy túžite po krásnej a zároveň praktickej kúpeľni? To sa dosiahnuť určite dá! Kúpeľňa je miesto, kde si kúsok blaženosti v príjemnom prostredí môže dopriať každý – stačí len vybrať vhodný typ nábytku a správne sa o neho postarať.             

K pohodliu v kúpeľni, okrem keramiky veľkorysejších rozmerov, patrí aj dostatok skriniek, regálov a poličiek, ktoré sú v zóne hygieny doslova nutnosťou, pokiaľ má byť nielen pekná, ale aj praktická. Pri výbere kúpeľňového nábytku preto stavte nielen na dizajn, ale aj na kvalitu. Ako vybrať a udržiavať kúpeľňový nábytok tak, aby jeho povrch i vnútro zostali ako nové čo najdlhšie?       

Kúpeľňa je zo všetkých miestností v domácnosti z hľadiska vlhkosti najnáročnejším miestom, preto pri výbere skriniek, regálov a poličiek je potrebné zamerať svoju pozornosť hlavne na také výrobky, ktoré sú do vlhkého prostredia určené. Kúpeľňový nábytok je dobré voliť z odolných materiálov a ideálne s hladkým povrchom.

Korpusy kúpeľňových skriniek sa najčastejšie vyrábajú z laminovanej alebo dyhovanej drevotriesky. Na čelné dvierka výrobcovia obvykle používajú materiály ako MDF dosky, masívne drevo, exotické drevo a podobne. Dôležitá je najmä špeciálna úprava, ktorá zabezpečí, aby povrch kúpeľňového nábytku bol dostatočne vode odolný.      

Nábytok určený do kúpeľne je vyrábaný tak, aby odolal aj náročným podmienkam vo vlhkom prostredí, no ani tie najkvalitnejšie kúsky určite nemožno považovať za nezničiteľné. Bežná vlhkosť v kúpeľni a striedajúce sa teploty vzduchu kúpeľňovému nábytku neublížia, ale voľne stojaca voda ho ľahko môže rozlepiť či inak znehodnotiť.

Žiaden kúpeľňový nábytok nemôže byť vystavený dlhodobému pôsobeniu stojacej vody – riešením je inštalácia na stenu. Šikovní remeselník nábytok ukotví na stenu tak, aby sa podlahy ani nedotkol. A ďalším praktickým riešením je tiež voľba kúpeľňových skriniek na vyšších nožičkách.