27. apríla 2024

Ako likvidovať výpary a kondenzáty v kuchyni

Odsávač pár plní v kuchyni dôležitú úlohu zachytávania mastných výparov a kondenzátov, ktoré sa prirodzene v miestnosti produkujú pri každej tepelnej úprave potravín. Pre vytvorenie čistej klímy v domácnosti je kvalitný digestor nenahraditeľný.

Moderné digestory je možné ovládať elektronicky – jednoduchým dotykovým ovládaním alebo bezdotykovo. Pri bezdotykovej regulácii zabudované senzory rozpoznajú pohyb ruky a zapnú alebo vypnú spotrebič automaticky. Súčasné odsávače pár vynikajú nielen skvelou funkčnosťou, ale aj krásnym dizajnom.

Tvar digestora môže byť obdĺžnikový, štvorcový, polkruhový, zaguľatený, osemhranný, elipsovitý a aj celkom atypický. K vzhľadovo najvýraznejším patria ostrovné odsávače, ktoré sa montujú nad kuchynské ostrovčeky na strop a dizajnovo najmenej nápadné sú digestory zabudované v kuchynských linkách.

Pri osadzovaní digestora treba dodržať minimálnu vzdialenosť od povrchu sporáka, ktorá závisí od druhu používaného spotrebiča. Pri elektrickom sporáku je minimálna vzdialenosť 65 centimetrov a pri plynovom sporáku o desať centimetrov viac.

Aby sa digestor mohol v kuchynskom prostredí osvedčiť ako spoľahlivý lapač výparov, mastnoty, prachu a iných kondenzátov, dôležitá je nielen jeho odborná inštalácia, ale následne aj používanie kvalitných filtrov, ktoré je potrebné pravidelne vymieňať.