28. apríla 2024

Čo nepodceniť pri výbere umývačky riadu

Dnes je v kuchyni umývačka riadu nenahraditeľným pomocníkom. Je nielen oveľa praktickejšia, ale aj úspornejšia, než ručné umývanie. Potrebné je len zvoliť vhodný model a správne ho naplniť, aby sa kvalita umývania riadov zvýšila a spotreba vody aj elektrickej energie znížila.

Pokiaľ rodina veľa varí, v takejto domácnosti sa viac oplatí umývačka s kapacitou pre viac člennú súpravu riadov – tanierov, pohárov, šálok, príborov a ostatného kuchynského náčinia. Z pohľadu úspornosti je dôležitá nielen správna voľba programu, ale aj množstvo použitého čistiaceho prostriedku.  

Kto chce kuchynské náčinie umývať efektívne aj úsporne, ten by mal vedieť, že všetky znečistené povrchy majú smerovať smerom dolu, dovnútra umývačky. Riad a nádoby nemožno v umývačke vkladať do seba, ani cez seba, aby voda a vzduch mohli okolo nich prúdiť voľne, bez obmedzenia.

Pri umývaní je dôležitý výber programu, ktorý má byť najúspornejší z hľadiska spotreby vody, energie a čistiacich prostriedkov. A tiež je dobré vedieť, že umývačka s tromi striekajúcimi ramenami má približne o tretinu vyššiu účinnosť, než umývačka s dvoma ramenami.    

Pred umývacím cyklom nie je potrebné riad dlho oplachovať pod tečúcou vodou a umývačku je dobré spúšťať až vtedy, keď je plná. Pokiaľ je riad znečistený len mierne, vtedy je výhodnejšie voliť programy s nižšou teplotu a zbytočné je tiež použitie veľkého množstva čistiaceho prostriedku.

Moderné modely umývačiek riadu ponúkajú aj funkciu automatického otvárania dvierok, čo prispieva k zníženiu spotreby elektrickej energie pri sušení. V takomto elektrospotrebiče sa riad suší pri otvorených dvierkach, čo je nielen finančne úspornejšie, ale aj ekologickejšie.