28. apríla 2024

Údržba kobercov v domácnosti

Hoci koberce zažívali svoj vrchol ešte v dvadsiatom storočí, dnes sa vracajú do našich domovov v novom a krajšom šate. Súčasné moderné koberce interiéry dotvárajú jedinečným spôsobom a vyhovujú všetkým nárokom moderného bývania.   

Pri výbere akéhokoľvek bytového doplnku do domácnosti každý prirodzene zvažuje, či doplnok ladí s nábytkom a či bude vhodne korešpondovať s celkovým dizajnom v miestnosti. Ako si vybrať ten správny koberec do interiéru?

Súbežne so svetom módy sa v súčasnosti rozširuje aj ponuka kusových kobercov nielen do obývacích a detských izieb, ale aj do spální a ostatných miestností. Možností nikdy nebolo viac, než ponúka súčasný trh dnes. Zo širokej palety materiálov, tvarov, vzorov a farieb si dokáže vybrať aj ten najnáročnejší estét.    

Moderný kusový koberec podporuje krásu podlahy, priestor oživí nápaditým tvarom, vzorom aj farebnosťou. Pozornosť priťahuje nielen svojou praktickou, ale aj estetickou hodnotou – v miestnosti vytvorí príjemnú atmosféru a skvelé zázemie. A aký tvar behúňov dnes letí? V interiérovom dizajne aktuálne prevládajú oválne behúne, no ani štvorcovými či obdĺžnikovými tvarmi určite nič nepokazíte. 

Typickým príkladom praktického využitia behúňov v domácnosti je zvýraznenie jedálenského stola v jedálni, oddelenie pracovnej zóny a zóny na hranie v detskej izbe či účelné využitie v spálni – pri posteliach. A o plnohodnotnom využití kusových kobercov v predsieňach, v kúpeľniach, na balkónoch a terasách snáď netreba ani hovoriť.

Koberec by sa mal vysávať jedenkrát týždenne, pokiaľ sú v domácnosti malé deti alebo domáci miláčikovia, tak samozrejme aj častejšie. Kobercu najväčšmi škodia drobné kamienky, piesok a prach. Vysávanie reálne znižuje šancu, že sa koberec príliš rýchlo opotrebuje. Nové rady vysávačov dávajú stop nielen prachu a omrvinkám, ale aj vlasom, chlpom a chumáčom. chumáčom.

Pravidelne vysávanie z pohľadu životnosti koberca je teda dôležité. No ak koberec chcete udržať čo najdlhšie vo forme, raz za čas ho očistite aj pomocou pary. V čom je čistenie parou lepšie a účinnejšie? Para dokáže vyčistiť aj vnútro koberca, preniká hlboko do vlákien, teda vykoná dôkladnejšiu a hygienickejšiu údržbu, než bežný vysávač.