2. mája 2024

Ako obdarovať blízkych bez veľkých nákladov

Dobré je, ak človek v predvianočnom zhone nezabudne, že pokojné Vianoce sú pre rodinu nadovšetko a že vlastnoručne vyrobený darček môže byť vzácnejší, než drahý dar. Hodnota vianočného darčeka nespočíva v čísle na cenovke, ale v dobrom nápade a v zámere, s akým je darovaný.  

Štatistiky tvrdia, že k masívnemu nakupovaniu drahých darčekov ľudí motivuje pocit viny. Mnohí chcú darčekmi kompenzovať malý záujem o blízkych a neochotu tráviť s nimi čas. Podľa štatistík majú tiež niektorí obavy, že ak vyberú menej drahý darček, že budú považovaní za lakomcov.    

Existuje veľa spôsobov, ako možno obdarovať blízkych aj bez veľkých nákladov. Dobrým riešením je vianočný darček vlastnoručne vyrobiť alebo si stanoviť maximálnu cenu darčeka. A to aj dodržať a v preplnených obchodných domoch s tovarom nepodľahnúť nákupnej horúčke.      

Krásne je, ak sa na Štedrý deň ľudia navzájom obdarujú svojim talentom – napíšu si báseň alebo ďakovný list, nacvičia pieseň alebo scénku, nakreslia kresbu, vymodelujú dekoráciu, vytvoria koláž so spoločných rodinných fotografií alebo krátky video film.   

Ako na Vianoce ušetriť, no nenechať pod stromčekom prázdne miesto? Darčeky je možné nakupovať vo výhodných cenových reláciách počas celého roka a nie len v období Adventu. Táto stratégia ušetrí rodinám nemalé finančné prostriedky, no tiež čas a kopu stresu tesne pred sviatkami.