27. apríla 2024

Zima v teplom kabáte

Trendom tohtoročnej zimnej sezóny sú odevy z funkčných materiálov, ktoré odolávajú aj veľmi veternému, daždivému či mrazivému počasiu. Čo sa farebnosti týka, tento rok sú v kurze, okrem klasických farieb, aj žiarivejšie odtiene.    

 V chladnom období je dobré voliť tri vrstvy oblečenia. Prvú vrstvu tvorí spodná bielizeň, druhá vrstva je tepelnoizolačná a tretia vrstva vytvára ochranu pred vetrom, dažďom, mrazom a snehom. A aké vlastnosti si treba všímať pri výbere zimného oblečenia?

Pred kúpou kabáta, vetrovky či bundy venujte pozornosť tomu, v akom prostredí budete odev najčastejšie používať. Potom sa zamerajte na funkčné vlastnosti materiálov – na výhrevnosť, odolnosť voči vetru a vode.

Zimné vrchné zvršky by mali byť dobre tepelne izolované, dôležitým prvkom je kvalitná podšívka. Následným kritériom výberu je slušivý strih a vhodná veľkosť. Dobré je, ak sa jednotlivé vrstvy oblečenia dajú kedykoľvek vyzliecť alebo obliecť, podľa potreby.   

Nepremokavosť odevov dosahujú výrobcovia špeciálnou technológiou, ktorá zabezpečí, aby cez materiál neprenikla ani kvapka vody. Podľa normy môžu byť výroky označené ako nepremokavé vtedy, ak dosahujú vodný stĺpec nad 1300 mm.

Nepremokavosť vetroviek a búnd by však nebola dokonalá bez podlepenia všetkých švov a spojov. Iba precízne podlepenie kritických miest na pleciach, chrbte a rukávoch zaručí, že zvršky sú odolné voči vode aj vo veľmi nepriaznivých poveternostných podmienkach.