27. apríla 2024

Ako naučiť deti lyžovať bez stresu

Pokiaľ práve premýšľate o tom, ako svoje dieťa naučiť lyžovať, nepodceňte nič ohľadom príprav. Vyberte vhodnú lokalitu, bezpečný svah, kvalitný výstroj a nezabudnite ani na trpezlivosť. S dobrou náladou pôjde určite všetko ľahšie.    

Kedy a ako začať priúčať deti ku základom lyžovania? S lyžovaním môže dieťa začať už po treťom roku života. Nižší vek predstavuje riziko nedostatočnej koordinácie pohybov, menšiu pozornosť a tiež sústredenosť.

Najväčší progres ohľadom lyžovania sa štatisticky obvykle zaznamenáva pri deťoch medzi štvrtým až piatym rokom života, keď je už dostatočne vyvinuté svalstvo, jemná motorika rúk a tiež vôľové vlastnosti.  

Aby si dieťa vytvorilo k lyžovaniu pozitívny vzťah, na začiatku procesu učenia by nemalo stáť na lyžiach dlhšie, než jednu alebo dve hodiny denne. Odborníci odporúčajú skôr kratšie dvojfázové tréningy.   

Dieťa je potrebné prijateľnou formou oboznámiť so základnými pravidlami lyžovania na svahu – s bielym kódexom, aby sa znížilo riziko úrazu a jazda dieťaťa na lyžiach bola čo najbezpečnejšia.          

Základný výstroj každého lyžiara tvoria lyže, lyžiarky, palice, prilba, okuliare, rukavice a lyžiarske oblečenie. Veľmi dôležité sú tiež reflexné prvky na oblečení a reflexná vesta, aby malého lyžiara bolo na svahu vidieť.  

Ako vybrať lyže, lyžiarky a paličky? Pre úplných začiatočníkov sa odporúča dĺžka lyží po bradu, čo zabezpečí jednoduchšiu a plynulejšiu manipuláciu s lyžami. Pre pokročilejších sa odporúča dĺžka lyží po nos.

Pri výbere viazania je potrebné vedieť, akú má dieťa hmotnosť a tiež to, aké sú jeho lyžiarske danosti a schopnosti. Nastavenie viazania je dobré prenechať na odborníkov.