28. apríla 2024

Novoročné predsavzatie – schudnúť!

Dali ste si do nového roka nejaký záväzok? Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia štatisticky patrí zmena stravovacích návykov a chudnutie, aktívne športovanie a opustenie rôznych zlozvykov. Ako však svoje túžby úspešne zmeniť na činy? Tu sú naše tipy.

Pokiaľ aj vás trápi nadváha a na prahu nového roka ste si dali predsavzatie, že sa prebytočných kíl tento rok zbavíte, tu sú naše tipy, ako to dosiahnuť čo najjednoduchšie a najrozumnejšie. Stačí vedieť, koľko kalórií denne telo potrebuje, prispôsobiť tomu svoj jedálny lístok a byť fyzicky aktívny.

Príjem 2000 kalórií denne je všeobecný odhad, ktorý slúži ako orientačný základ pri redukčnom stravovaní. Počet kalórií je potrebné individuálne upraviť podľa hmotnosti, výšky, veku a pohlavia konkrétneho človeka. No príjem kalórií treba nastaviť tiež podľa toho, koľko sa človek pohybuje a ako intenzívne športuje.

Pri redukčnom stravovaní je nutné dodržiavať pravidelný pitný režim – piť čo najviac čistej vody, prípadne minerálok, bylinkových čajov a čerstvých štiav z ovocia či zeleniny. Vyhýbať sa treba bielemu rafinovanému cukru, polotovarom, konzervám a výrobkom v prášku, ktoré obsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory, farbivá a umelé arómy.                      

Novoročné predsavzatia sú ľahšie splniteľné vtedy, keď sa človek na veci pozerá realisticky a keď má dobre pripravený plán. Meniť sny na činy sa jednoduchšie darí tomu, kto považuje svoje túžby za skutočne dôležité. Odhodlanie a motivácia sú pre dosiahnutie vytýčených cieľov podstatné, no rovnako podstatná je aj disciplína a pevná vôľa.