3. mája 2024

Tipy na rozvoj jemnej motoriky detí

Dnes aj malé deti trávia veľa času pri obrazovkách a displejoch, čo spravidla bráni ich správnemu komplexnému vývoju. Jemná motorika u súčasnej najmladšej populácie často pokrivkáva. Stačí pritom málo – zapojiť deti do bežných domácich prác a podporovať ich v rôznych manuálnych činnostiach.

Jemná motorika je dôležitou súčasťou vývoja detí. Ide o pohybové schopnosti a zručnosti, u ktorých hrá hlavnú úlohu spolupráca očí a rúk. Je dobré vedieť, že najrôznejšie drobné pohyby, ktoré deti potrebujú ku každodenným činnostiam – zapínanie gombíkov, zaväzovanie šnúrok a podobne, je možné trénovať aj zábavnou formou.

Deti môžu v domácnosti pomáhať s upratovaním, varením, pečením, vešaním a skladaním bielizne… Ak sa venujete ručným prácam, nechajte ich motať klbká s vlnou, navliekať koráliky, pracujte s nimi v záhrade, pri odchode a príchode domov ich nechajte zamykať a odomykať dvere. Každá maličkosť, ktorá prispeje k manuálnej zručnosti dieťaťa, sa počíta.   

Aj keď sa môže zdať, že jemná motorika je dôležitá len pri manuálnych činnostiach, jej dôležitosť sa prejavuje tiež v rôznych iných oblastiach – aj pri písaní alebo čítaní. Deti odmalička asi najčastejšie svoju kreativitu prejavujú kreslením, v čom ich treba podporovať. Držaním ceruziek, pasteliek a neskôr štetcov si skvelo precvičujú jemnú motoriku.

Pri kreslení a maľovaní si deti rozvíjajú svoju predstavivosť, no učia sa aj trpezlivosti a presnosti. Rovnako je to pri vystrihovaní a lepení koláží alebo pri modelovaní z plastelíny. Pre staršie deti je vhodná aj práca s hlinou, štrikovanie, háčkovanie, vyšívanie, šitie a mnoho iných. Puzzle, najrôznejšie druhy stavebníc a tiež mnohé spoločenské hry zapoja do činnosti nielen detské ruky, ale aj ich logiku a pamäť.