24. apríla 2024

Víkendový únik do prírody

Aj vy vyhľadávate cez víkend ticho – prírodu a romantiku? Túžite po chalupe, ktorá je obklopená zeleňou, kde sa človek po náročnom pracovnom týždni odreaguje, kde nájde pokoj a pohodlie? Nie ste sami!

Aj vy patríte k tým, ktorí si cez víkend chodia oddýchnuť na chalupu? Kto si cez týždeň zamestnáva najmä hlavu, na chalupe si môže posilniť hlavne telo a upokojiť myseľ. Chalupárčenie a záhradkárčenie je skvelá protiváha sedavého zamestnania a dnes patrí na špičku aktívnych foriem trávenia voľného času.  

Každý hľadá únik od náročných pracovných povinností tam, kde môže načerpať novú energiu. Hľadá miesto, kam sa môže utiahnuť a príjemne oddychovať. Dnes sú v kurze chalupy s takzvanými rodinnými záhradami, ktoré majú interiér prirodzene prepojený s exteriérom.

Čo sa rastlín týka, preferovaná je najmä okrasná zeleň s minimálnou údržbou – trvalky, kríky, stromy a trávnik, ktorý pôsobí ako hustý koberec. Sviežo pôsobiaca tráva si však vyžaduje pravidelné zavlažovanie a kosenie.

Automatické zavlažovacie systémy sú ideálnym prostriedkom na komfortné dodanie vody nielen tráve, ale aj inej zeleni v záhrade. Prednosťou týchto systémov je možnosť nastavenia podľa aktuálnych potrieb.

Keď chcete mať zdravý trávnik, trávu nekoste viac, než do tretiny jej výšky a občas jej doprajte okrem vody aj ďalšie živiny – fosfor, dusík, draslík, magnézium, meď, vápnik, zinok, mangán a iné látky.