27. apríla 2024

Jarná dovolenka na horách

Chystáte sa stráviť jarnú dovolenku na horách? Je jedno, či patríte medzi turistov, lyžiarov alebo holdujete iným športom, každý môže vďaka pohybu v prírode po dlhej zime pookriať a načerpať novú energiu.      

Aj pre vás predstavuje turistika alebo lyžovanie spôsob, ako sa po zime dostať do formy – ako si dobre zašportovať a zrelaxovať? Šporovanie v jarnej prírode je balzamom pre telo aj pre dušu, prináša regeneráciu a nekonečný pocit slobody.

Ľudia obvykle športujú kvôli tomu, že ich pohyb baví, no tiež kvôli lepšej fyzickej kondícii – funkčným kĺbom, pevným svalom, dobrej činnosti srdca, ľahšiemu dýchaniu a kvôli iným pozitívam.  

Mnohí športujú aj preto, aby sa zbavili nadbytočných kilogramov a dospeli k psychickej pohode, pretože každý šport má úžasný vplyv nielen na telesné, ale aj na duševné zdravie.

Športovanie skvelo prevetrá hlavu, pomáha ľahšie zvládať stres, zvyšuje tvorivý potenciál, cibrí vôľové vlastnosti a dodáva sebavedomie. Dovolenka na horách je o zábave – o radosti z prírody a z pohybu.        

Ak sa práve chystáte do hôr a turistike či lyžovaniu sa chcete venovať len cez predĺžený víkend, je dobré vedieť, že finančne výhodnejší je často dlhší pobyt, než len pár dňový.  

Športové strediská sú cez týždeň menej zaplnené a na svahoch je viac čerstvého snehu. Na vlekoch a lanovkách sa tvoria kratšie rady a oveľa menej ľudí sa nachádza aj v hoteloch a v reštauráciách.

Dlhšie pobyty v zimných strediskách často obsahujú nielen rôzne zľavy, ale aj bonusy – napríklad neobmedzený vstup do telocvične, na plaváreň, do sauny alebo SKI pasy v cene pobytu a podobne. 

Pokiaľ sa na jarnú dovolenku chystáte osobným autom, pred cestou však skontrolujte celkový stav vozidla – pneumatiky, olej, povinnú výbavu a v tomto ročnom období nepodceňte ani reťaze.

Či sa chystáte dovolenkovať na Slovensku alebo v zahraničí, nezabudnite na osobné doklady, platobné karty, hotovosť, cestovné poistenie, potvrdenie o rezervácii ubytovania a na doklad o úhrade pobytu.