27. apríla 2024

Každá postava potrebuje dokonalé šaty

Ako vyberať šaty, ak má žena vypuklé bruško, väčšie boky, plnší zadoček alebo širšie stehná? Ak sú dámy pri výbere oblečenia precízne a opatrné, poľahky dokážu ukryť nedostatky svojej postavy dokonalými šatami.   

Ako čo najšikovnejšie zamaskovať vypuklé bruško? Moletky by mali na obtiahnuté šaty zabudnúť. Väčšiemu brušku svedčí taký strih šiat, pri ktorom sukňa začína v oblasti hrudníka. Ak vrchný diel prechádza do širšej sukne hneď pod hruďou, bruško sa doslova pod takýmito šatami stratí.  

Pri väčšom brušku sa treba vyvarovať nielen príliš tesným šatám, ale aj príliš lesklým materiálom a oblečeniu, ktoré sa lepí na telo. Pre bacuľky sú ideálne vzdušné, voľne splývavé, empírové šaty. Čo sa vzorov týka, opticky skvelo zoštíhľujú prúžky.       

Aj pri širších bokoch zohráva dôležitú úlohu strih, farba a vzor. Čo sa strihu týka, sukňová časť šiat by nikdy nemala začínať v oblasti bokov, aby ich nezvýrazňovala. Sukňa začínajúca v oblasti pása, odpútava od bokov pozornosť a na tento typ postavy sú vhodnejšie šaty jednofarebné, než oblečenie s pestrofarebnými vzormi.

Ženám, ktoré majú plnší zadoček a širšie stehná, pristanú „áčkové“ šaty. Šaty so sukňou strihanou do tvaru písmena A tieto telesné partie takmer dokonale zamaskujú a ideálnym materiálom pre hruškový tvar postavy je poddajná, mierne elastická látka. Aj dámy s kyprými tvarmi môžu pôsobiť zvodne, stačí len siahnuť po tých správnych modeloch.