28. apríla 2024

Cenné dary prírody po celý rok

Aj dnes je stále mnoho šikovných gazdiniek, ktoré výborne nielen varia a pečú, ale aj zavárajú, mrazia a sušia. Pripraviť z domáceho ovocia a zeleniny chutné domáce dobroty si však vyžaduje správny technologický postup a štipku kulinárskeho umenia.         

Na jeseň máme možnosť priniesť si domov zo záhrad čerstvé domáce ovocie i zeleninu a v lese si nazbierať huby. Nie všetko však vieme okamžite použiť. Plody leta je preto dobré aj zavariť, zamraziť alebo usušiť a odložiť si ich na „horšie časy“ do zásoby.  

Pokiaľ sa chystáte zavárať alebo mraziť, ovocie a zeleninu spracujte vždy okamžite po zbere, nepodceňte technologický postup a tiež dbajte o to, aké zvolíte ostatné ingrediencie. Pri zaváraní a mrazení možno použiť len čerstvé a bezchybné kusy, pretože prezreté a poškodené plody sú na akékoľvek ďalšie spracovanie nevhodné.             

Ak si chcete cez zimu pochutnávať na plodoch leta – ovocie, zeleninu a huby môžete nielen zavariť a zmraziť, ale aj usušiť. Plody je možné sušiť voľne na slnku, v rúre alebo v sušičke potravín. Sušené dobroty je však potrebné skladovať v čistých, vzduchotesných, sklenených nádobách, s kovovým uzáverom.

Sušené jabĺčka, hrušky, marhule, slivky, hrozno, paradajky, mrkva, cvikla a iné maškrty počas chladného obdobia dobre poslúžia nielen na obohatenie pokrmov pri varení a pečení, ale aj na priamu konzumáciu. Uskladnenie nezaberá veľa miesta a nepotrebuje žiadne špeciálne umiestnenie, stačí len chladná komora.