28. apríla 2024

Skvelý recept na nákyp z karfiolu

Karfiol výborne chutí a pozitívne pôsobí na celý tráviaci trakt, pomáha pri poruchách obličiek, močového mechúra a hrubého čreva. Zrýchľuje metabolizmus, vylučuje z tela prebytočnú vodu a rôzne odpadové látky.    

Kapusta obyčajná karfiolová obsahuje len minimum kalórii, preto je vhodná aj pri redukcii hmotnosti. V tejto zelenine sa nachádza množstvo zdraviu prospešných živín – vitamíny A, B, C, E, K a minerály mangán, železo, meď, selén, horčík a iné.

Najznámejší druh karfiolu je biely, menej známe sú druhy fialové, žlté, oranžové alebo zelené. Táto hlúbovina si však pri pestovaní vyžaduje špecifické podmienky. Najlepšie sa jej darí na slnečnom mieste, no neznáša horúčavy a potrebuje dostatok vlahy.  

Všetky odrody karfiolu možno dusiť, variť, piecť, grilovať aj vyprážať. V teplej kuchyni je plodina častou súčasťou polievok, no z karfiolu možno pripraviť aj úžasné pyré, placky, fašírky, rizoto alebo skvelý karfiolový nákyp – tu je recept.      

Na karfiolový nákyp budeme potrebovať: karfiol, zemiaky, šunku, vajíčka, sterilizovanú kapiu, cesnak, kyslú smotanu, tvrdý syr, mleté čierne korenie, soľ a petržlenovú vňať. Pokrm môžeme podávať s akýmkoľvek zeleninovým šalátom. 

POSTUP: na ružičky rozobratý karfiol a nakrájané zemiaky uvaríme do polomäkka, suroviny nahrubo roztlačíme a pridáme k nim nakrájanú šunku a kapiu. Zmes vysypeme do pekáča potretého olejom alebo do misy na zapekanie.

Rozšľaháme vajíčka, pridáme kyslú smotanu, lisovaný cesnak, korenie a soľ, ktoré na to vylejeme. V rúre pečieme asi dvadsať minút pri teplote cca 200°C. Tesne pred dokončením zasypeme strúhaným syrom a ozdobíme vňaťou. Dobrú chuť!