19. apríla 2024

Starostlivosť o psa v domácnosti

Domáce zviera je osviežením rodinného života a má pozitívny vplyv na všetkých členov rodiny. Canisterapia je podporná liečba, ktorá uplatňuje účinky psa na človeka a prirodzene prebieha v každej domácnosti, kde sa zvieratko nachádza.

Rozhodli ste sa kúpiť psíka? Pred kúpou však dôkladne zvážte, čo tento krok vo vašom živote bude znamenať. Každé zvieratko potrebuje svoje miesto, stálu starostlivosť a dobrú výchovu. Okrem potravy a lásky potrebuje aj dostatok pohybu a slobody.

Plemeno a pohlavie je preto dobré vyberať podľa toho, či sú v rodine malé deti alebo seniori. Tiež nie je jedno, či rodina preferuje aktívny alebo pasívny životný štýl. Domáceho miláčika si vyberte tak, aby zaužívaný denný režim rodiny bol s ním v súlade, aby si zvieratko na nový domov mohlo zvyknúť čo najrýchlejšie a najľahšie.

Od začiatku učte svojho štvornohého kamaráta disciplíne a vyžadujte od neho dodržiavanie pravidiel dobrého spolunažívania. Psík vám na oplátku poskytne citové zázemie a naplní mnohé emocionálne potreby. Malých aj veľkých členov rodiny naučí väčšej zodpovednosti, ohľaduplnosti a tolerancii.

Investovať do psíka peniaze, čas a energiu sa určite oplatí. Investícia sa človeku mnohonásobne vráti vo forme nezištnej lásky a oddanosti zvieraťa. No ak sa práve chystáte psíka kupovať, zamyslite sa aj nad tým, či by vám neurobilo väčšiu radosť prichýliť vo svojom príbytku opustené zvieratko z útulku.