28. apríla 2024

Recepty na čokoládovo-gaštanové maškrty

Gaštany a čokoláda spolu úžasne ladia. Z týchto dvoch ingrediencií je možné vykúzliť skvelé pochúťky, ktorými nepohrdne žiaden maškrtný jazýček a možno z nich pripraviť aj rýchle nepečené dezerty – tu sú recepty.      

Na čokoládovo-gaštanové tiramisu budete potrebovať tieto suroviny: 10 -12 dlhých cukrárskych piškót, 4 polievkové lyžice gaštanového pyré, 2 vajcia, 200 g mascarpone, šálku kávy, pár kvapiek rumu, nasekanú tmavú čokoládu, práškový cukor a kakao na posypanie.

Prípravu nepečeného dezertu začneme uvarením kávy, do ktorej nalejeme rum a necháme chladnúť. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme dva žĺtky s cukrom do peny. Potom primiešame gaštanové pyré a mascarpone.

Do krému zapracujeme sneh z dvoch bielkov. Polámeme piškóty a namočíme do kávy s rumom. Na dno pohárov poukladáme piškóty, nalejeme krém a nasekanú čokoládu. Proces zopakujeme a dezert dozdobíme kakaom.  

Na nepečené gaštanové guľôčky potrebujeme: 1 balenie piškót, 250 g gaštanového pyré, vanilkový a práškový cukor, 40 g rozpusteného masla, pár kvapiek rumu, datle alebo vlašské orechy a čokoládu.   

Pyré rozdrvíme v miske vidličkou, pridáme vanilkový a práškový cukor podľa chuti, nastrúhané piškóty, rozpustené maslo a rum. Hmotu zamiešame a tvarujeme do guľôčok.

Do stredu vložíme nasekané vlašské orechy alebo datle a necháme odstáť na chladnom mieste. Pred podávaním nepečené guľôčky namočíme v tmavej rozpustenej čokoláde.