27. apríla 2024

Ako sa zbaviť nadbytočných kilogramov

Zima síce patrí medzi dosť pochmúrne obdobie, má však aj výhody – zimné oblečenie dokáže dokonale zakryť rôzne tukové záhyby a zamaskovať aj príliš kypré tvary postavy. Preto na jar mnoho ľudí cíti potrebu nadbytočných kilogramov sa zbaviť a kráčať letu v ústrety krajší, ľahší a štíhlejší. 

Pre väčšinu činností platí, že dobrá motivácia je základ úspechu. Pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov však tento výrok platí dvojnásobne. Pre niekoho je skvelou motiváciou lepšia fyzická kondícia a ohybnejšie telo, pre iného oblečenie, v ktorom sa cíti príťažlivo, pre ďalšieho sexi ploché bruško v plavkách.  

Bez dobrého redukčného plánu by sa však človek k vytýčenému cieľu dostal len ťažko a zvyšok treba ponechať na pevnú vôľu a disciplínu. Od prvého okamihu redukcie je dobré mať jasnú predstavu o tom, čo chce človek dosiahnuť. Kedy s redukciou začne, ako dlho to reálne môže trvať a čo sa stane, keď do svojho cieľa dôjde či naopak nedôjde. Dôležitá je nielen pevná vôľa, ale aj disciplína, ktorá sa dá natrénovať.  

Podstatné je, aby redukciu hmotnosti človek nevnímal ako sebatrýznenie, ale ako nový životný štýl. A tiež je dôležité, aby človek svojmu telu počas redukcie neubližoval, ale mu pomáhal. Pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov je dôležitý nielen dobre zostavený jedálny lístok a pravidelný pitný režim, ale aj dostatočné množstvo pohybu.

Športovanie chudnutie maximálne podporuje a výrazne ovplyvňuje pozitívne výsledky. Každá pohybová aktivita zrýchľuje metabolizmus a optimalizuje spaľovanie kalórií. Zlepšuje nielen fyzickú, ale aj psychickú kondíciu človeka – odbúra stres a skvelo vyvetrá hlavu, čo je pri redukčnom stravovacom režime veľmi podstatné.    

A pri zbavovaní sa tukových záhybov nepodceňte ani podporu okolia. O svojich plánoch a aktivitách – o svojich úspechoch aj neúspechoch sa nehanbite hovoriť. Podpora od najbližších je na nezaplatenie, preto s rodinou a s priateľmi otvorene o všetkom debatujte. A pokiaľ s cvičením či s redukciou nemáte dostatočné skúseností, obráťte sa na niekoho, kto s tým skúsenosti má a neváhajte ho požiadať o cennú radu či o pomoc.