2. mája 2024

Ako dosať domácnosť do správnej nálady

Na úvod zariaďovania novej domácnosti sa nechajte inšpirovať skúseným architektom, ktorý dokáže ponúknuť vhodné dispozičné riešenia. Dispozičné riešenie vo veľkej miere rozhoduje o tom, či sa rodina v priestore cíti ako doma, alebo ako na návšteve.

Pri zariaďovaní interiéru sa oplatí venovať pozornosť materiálom, tvarom a farbám. Vhodne zvolený nábytok a bytové doplnky dokážu ľudí urobiť šťastnejšími. Tak ako materiál, rovnako aj farba prispieva k dobrej či zlej nálade – niektoré farby pomôžu podporiť aktivitu a koncentráciu, iné navodia pokojnú, relaxačnú atmosféru.  

Nábytok a bytové doplnky je dobré voliť z prírodných materiálov, do ľudských obydlí je ideálne drevo. A dôležitým prvkom pri zútulnení interiéru je textil – záclony, závesy, obrusy, dekoratívne vankúše a malé koberce. Ak sú tieto prvky v priestore použité v správnom množstve a pomere, skvelo dotvárajú rodinné zázemie.

Neopomenuteľným prvkom každého interiéru je osvetlenie. Premyslene zvolené a rozmiestnené svietidlá priestor nielen rozjasnia, ale vyzdvihnú aj krásu prostredia. No ohľadom hrejivej nálady sa sviečkam asi žiadna lampa nevyrovná. Pokiaľ chcete v miestnosti navodiť oddychovú atmosféru, umiestnite do nej svietniky, lampáše a sklenené nádoby so sviečkami.

A príjemnú rodinnú idylku dotvoria dekorácie. Prívetivé rodinné zázemie dotvoria umelecké predmety – sošky, obrazy, a rodinné fotografie, ktoré rozprávajú príbehy o tých, ktorí v danej domácnosti žijú. Takže ak máte v obydlí prírodné materiály, vhodné farby, kvalitné osvetlenie a pekné doplnky, priestor obohaťte už len rastlinami.

Kvety mestskému človeku nahradia záhradu, krásne vyplnia priestor a vytvoria zelené pozadie, ktoré prospeje očiam i mysli. Zeleň by mala byť prirodzenou súčasťou každej domácnosti, pretože kontakt s prírodou podporuje zdravie človeka v každom smere. A podceniť netreba ani poriadok a čistotu, bez ktorých je útulne pôsobiaca domácnosť nereálna.