3. mája 2024

Rodinné oslavy a sviatočné stolovanie

Hostiny majú u nás bohatú tradíciu – sú vyvrcholením mnohých rodinných stretnutí. Hostitelia radi preukazujú svojim blízkym pohostinnosť a záleží im nielen na skvelom jedle a nápojoch, ale aj na reprezentatívnej výzdobe stola.

Jedálenský stôl je ako chameleón – stačí zmeniť obrus, dať naň drobné dekorácie, použiť iný riad a každé stolovanie môže vždy vyzerať inak. A pri zvláštnych rodinných udalostiach a oslavách si obvykle hostitelia na slávnostnom prestieraní dávajú obzvlášť záležať.

Sviatočnému stolu rozhodne svedčí stredová výzdoba v podobe živých kvetov a zaujímavých dekorácií.  Pokiaľ chcete zabezpečiť sebe a svojim blízkym pohodlné stolovanie, optimálny rozmer pre jedného stravníka pri jedálenskom stole by mal zodpovedať šírke od šesťdesiat do osemdesiat centimetrov a hĺbke okolo štyridsať centimetrov.

Sú to drobnosti, čo dodajú stolovaniu šmrnc. Obrus hýriaci farbami, ozdobné servítky, sviečky, váza so živými kvetmi či malé prekvapenie na tanieri. Takto jednoducho sa dá spestriť hociktorý obed či večera. No pokiaľ chcete stolovníkov skutočne zaujať, to môžete dosiahnuť použitím honosného porcelánu.

Porcelán je symbol luxusu a hodí sa na každú výnimočnú udalosť. Na jeho výrobu sa používa kaolín, špeciálny druh bielej hliny, ktorá sa vyskytuje a ťaží len na určitých miestach. Pred výrobou sa hlina najprv premýva, potom sa suší a zmiešava s rôznymi prísadami. Na záver tohto procesu sa formuje. Po vypálení sa povrch maľuje, zdobí a opäť vypaľuje.

Porcelán zdobený rôznymi maliarskymi a grafickými technikami obvykle patrí k pýche domácnosti. Na výslednom efekte sa podieľa množstvo návrhárov, dizajnérov, výtvarníkov, maliarov a rytcov. Väčšina týchto umelcov považuje zdobenie porcelánu nielen za svoje povolanie, ale poslanie.