28. apríla 2024

Umývadlo a batéria tvoria spolu pár

Ak sa chystáte kupovať do kúpeľne nové batérie, pri výbere majte na pamäti jednoduchú zásadu – hranaté tvary pasujú k hranatému dizajnu, oválne tvary k oblému dizajnu a tieto štýly navzájom nemiešajte.

Zvažujete, že zmeníte vzhľad kúpeľne a investujete do nových batérií? A viete, na čo si pri výbere dať pozor? Umývadlo a batéria tvoria spolu pár, preto k sebe rozmerovo musia dokonale sadnúť. Vysoká batéria nie je vhodná k príliš hlbokému umývadlu a krátke rameno batérie nepasuje k umývadlu, ktoré je veľmi vzdialené od zadnej steny.

Vodovodné batérie môžu byť umiestnené na stene, upevnené na sanitu a tiež môžu byť podomietkové. Podomietkové batérie majú všetky vnútorné časti a mechanizmy skryté pod obkladom, no tento druh batérií si vyžaduje stavebné zásahy. Páka alebo kohútik? Každé riešenie má svoje výhody aj nevýhody, no pákové batérie sú pri používaní, samozrejme, komfortnejšie.

Ukazovateľom kvality batérie je kartuša. Lacnejšie batérie majú kartuše z plastových či menej kvalitných dielov a nedokážu dlhodobo odolávať tlaku vody, ani vodnému kameňu. Často už po krátkom používaní kvapkajú alebo sa zadrhávajú. Aj povrch batérie je dôležitý – brúsený chróm, leštená mosadz či nikel majú perfektný vzhľad aj po rokoch.

Pred kúpou si zmerajte rozteč, tiež dĺžku medzi umývadlom a odtokom batérie. Pri kúpe novej batérie si skontrolujte aj príslušenstvo. Všetky typy musia obsahovať redukcie a krytky. Tiež si skontroluje záručný list a overte si aj pozáručný servis. Do kúpeľne je dobré voliť všetky batérie z rovnakej série, od jedného výrobcu.