27. apríla 2024

Kuchynská linka, ktorá nesklame

Pri zariaďovaní kuchyne je z praktického hľadiska dôležité dispozičné riešenie miestnosti a z funkčného hľadiska typy spotrebičov. Prioritou účelnosti pri práci v kuchyni je však kuchynská linka. Pri jej výbere dbajte nielen na materiál a tvar, ale aj na praktické vnútorné vybavenie.

Na súčasnom trhu sú k dispozícii kuchynské nábytky projektované nielen ako estetické zostavy moderných tvarov a kvalitných materiálov, ale najmä ako praktické úložné priestory, ktoré poskytujú komfort pri práci v kuchyni. Ak si plánujete vybrať líniový typ linky, v priestore budete potrebovať dostatočne dlhú voľnú stenu.

Pokiaľ máte v kuchyni k dispozícii veľkorysé priestory, vhodnou alternatívou je linková zostava v tvare I s ostrovčekom. Ostrovček je samostatne stojaca druhá  časť linky, najčastejšie umiestňovaná v strede kuchyne. Do ostrovčeka sú obvykle zabudované varné alebo umývacie centrá, povrch ostrovčeka často slúži ako pracovná plocha a vnútro je využívané ako ďalší odkladací priestor. 

Ak sa rozhodnete pre kuchynské zostavy v tvare L, U alebo G, ktoré často vyhovujú pôdorysným podmienkam väčšiny bytov a domov, uvedené varianty kuchynských liniek majú tiež mnohé prednosti. Linka v tvare L je vhodná napríklad do miestností, kde ústí viacero dverí.

Kuchynská linka v tvare U disponuje veľkým úložným priestorom a dostatočne veľkou pracovnou plochou, podobne ako tvar G. Typ G navyše poskytuje aj praktický polovičný ostrovček, ktorý je preferovaný najmä v kuchyniach s otvorenou dispozíciou.