28. apríla 2024

Domácnosť v minimalistickom poňatí

V súčasnosti je v trende minimalizmus, preto sa biela farba stala hitom moderných obydlí. A je dobré vedieť, že v interiéri vôbec nemusí pôsobiť nudne, práve naopak.

Ako vyberať farby do domácnosti? Pri výbere interiérovej farby je dobré myslieť najmä na to, kde plánujete maľovať, na aký podklad bude farba nanášaná a akú veľkú plochu potrebujete pokryť. Na väčšinu priestorov v interiéri postačí klasická oderuvzdorná farba, umývateľné farby sú nutné len do veľmi exponovaných priestorov v domácnosti.    

Každá farba má obsahovať údaj o výdatnosti, ideálne v závislosti od podkladového povrchu. Podľa tohto je možné vybrať vhodnú veľkosť balenia. Rovnako dôležité sú aj fyzikálne vlastnosti interiérovej farby. Pri bielej farbe sa neorientujte len podľa údajov o belosti. Veľa výrobkov obsahuje optické zjasňovače, ktoré vďaka UV žiareniu rýchlo vyblednú.

Vysokú kryciu schopnosť zaručujú obvykle farby, ktoré nepatria k tým najlacnejším. No priplatiť sa oplatí, pretože ušetria minimálne čas. S takouto farbou bude stačiť steny vymaľovať maximálne dvakrát a skúsený maliar dokáže s dobrou bielou farbou premaľovať interiér aj na prvýkrát. Dôležité sú však aj iné vlastnosti interiérových farieb. Napríklad paropriepustnosť, ktorá zabezpečuje prepúšťanie vlhkosti. A bonusom je jemne parfumovaná farba.  

V obytných priestoroch sa z hygienických dôvodov odporúča nátery obnovovať každých päť rokov. Domácnosť vymaľovať bielou farbou zvládne aj poučený laik. Rozdiel oproti práci profesionálneho maliara môže byť síce viditeľný, no mnohým to neprekáža. Pred maľovaním si nezabudnite kúpiť fólie na zakrytie podláh, dverí a okien, prípadne nábytku, ak sa v miestnosti nachádza.

Pokiaľ sa na steny chystáte nanášať aj vzor, pri výbere valčeka sa obráťte na predajcu, alebo si prečítajte literatúru o jeho správnom výbere. K valčeku je potrebné dokúpiť tiež štetec na „obrezávanie“, mriežku na valec, maliarske vedro a rukavice. Do nákupného košíka si môžete vložiť aj jednorazový maliarsky overal. Pokiaľ nie ste si istí, či maľovanie zvládnete, požiadajte o radu odborníka.