2. mája 2024

Čo určuje prirodzené sfarbenie vlasov?

Viete, že každých desať dní vyrastie ľudský vlas asi o tri milimetre a že dĺžka života vlasu je jeden až päť rokov? Bunky, ktoré produkujú na hlave vlasy sú najaktívnejšie bunky v tele, preto je dôležité, aby k nim prúdilo dostatočné množstvo kvalitných živín.

Človek má na hlave okolo 80 000 až 120 000 vlasov. Obvykle najviac vlasov mávajú svetlovlasí ľudia, tmavovlasí mávajú menej. Najmenej husté vlasy majú ryšaví ľudia. To, či je vlas rovný alebo vlnitý, závisí od veľkosti a tvaru vlasových folikulov a túto vrodenú dispozíciu nie je možné ovplyvniť.  

Čo určuje prirodzenú farbu vlasov? V jednotlivých vlasových vačkoch sú koncentrované melanocyty – bunky, ktoré dodávajú rastúcim vlasom farbu. Podľa genetických dispozícií sú vlasy čierne, hnedé, blond alebo ryšavé – prirodzená farba vlasov je vrodená rovnako, ako kučeravosť vlasov.    

Každý človek má geneticky predurčený čas, kedy začne šedivieť. Mužom sa prvé šediny objavujú už okolo tridsiatky, ženám o pár rokov neskôr. Väčšina ľudí má v päťdesiatke na hlave viac než polovicu vlasov šedivých. Zapríčiňujú to bunky vo vlasovej cibuľke, ktoré produkujú pigment. Ak bunky nie sú aktívne, dochádza k šediveniu vlasov.

Pokiaľ chcete mať zdravé vlasy, chráňte ich pred silným slnkom. Vlasom neprospieva ani fénovanie horúcim vzduchom, žehlenie, kulmovanie a farbenie prípravkami, ktoré obsahujú chemikálie. Tiež im neprospieva príliš časté umývanie, ktoré vysušuje pokožku.

Pred umývaním vlasov sa nezabudnite učesať, počas šampónovania vlasy len jemne prešúchajte vo zvislej polohe a potom z nich vodu opatrne vytlačte. Vlasy češte až keď sú suché. Vyberte si vhodnú kefu, ktorá korešponduje s dĺžkou a hustotou vlasov.