4. mája 2024

Banány – energia z južného slnka

V zimnom období, keď na trhu nie je dostatok tuzemského ovocia, deficit vitamínov, minerálov a vlákniny je dobré nahradiť ovocím z južných krajín. Južné ovocie je dodávané vo vlastnom prirodzenom obale, ktoré plod chráni pred nečistotou.  

Banány poskytujú úžasné množstvo energie, no aj množstvo vitamínov – A, B, C, E a K. Nachádza sa v nich tiež draslík, horčík, fosfor, vápnik, zinok, meď, selén, a železo. V tomto južnom ovocí nájdete aj proteín tryptoflán, ktorý telo dokáže premeniť na serotonín. Banány podporujú pokojný spánok a dobrú náladu, znižujú hladinu cholesterolu a uľahčujú trávenie.

Je dobré vedieť, že banány nepatria do chladničky. Tieto plody sú obľúbenou ingredienciou v mnohých receptoch. Často sa používajú do kokteilov a smoothie. Okrem dobre známych banánových rolád, zákuskov, koláčov a báboviek sa z banánov môže upiecť aj chlieb. Skvelou maškrtou sú tiež banánové cupcakes, ktoré si môžete vyskúšať sami. Nech sa páči, tu je recept.

Na banánové cupcakes budete potrebovať tieto prísady – na cesto: 2 bielky, štipka soli, 180 g cukru, 2 banány, 2 žĺtky, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 2 PL oleja, 200 g hladkej múky, 30 g zemiakového škrobu, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva a 100 ml mlieka. Do cesta môžete podľa chuti pridať aj hrozienka namočené v rume, alebo kúsky čokolády. Na ozdobenie budete potrebovať: 1 balíček šľahačky v prášku, 150 ml mlieka a 1 balenie ozdobných kvetiniek.

Príprava: Na prípravu cesta ušľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni na tuhý sneh, postupne pridáme polovicu cukru. Banány olúpeme a nakrájame na plátky, pridáme žĺtky, maslo alebo margarín, olej, zvyšok cukru a ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku, zemiakový škrob a kypriaci prášok zmiešame a opatrne vmiešame striedavo s mliekom do peny.

Na záver do zmesi vmiešame sneh z bielkov, cestom naplníme papierové košíčky, vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 30 minút. Elektrická rúra 180 °C, teplovzdušná rúra 160 °C a plynová rúra stupeň 3. Na ozdobu pripravíme šľahačku v prášku podľa návodu na obale a nanesieme na vychladnuté cupcakes. Dozdobíme oblátkovými kvetinami a servírujeme.