27. apríla 2024

Jarná sezóna v záhradách už začala

Jar je najvhodnejším ročným obdobím na obnovu a modernizáciu záhrad. Keď príroda vyzlečie svoj zimný kabát a všetko rastlinstvo sa prebudí k životu, svojou krásou láka do záhrad aj nás. Ako sa pripraviť na tohtoročnú jarnú sezónu?  

Keď jarné slnečné lúče zobudia stromy a kvety zo zimného spánku, keď cez otvorené okná cítiť vôňu čerstvo pokosenej trávy a počuť veselý štebot vtákov, cítime sa akosi veselšie a s nadšením sa po zime vraciame do svojich záhrad.

Ak sa práve chystáte kupovať do svojej oázy zelene nové rastliny, tie vyberajte s prihliadnutím na lokálne podnebie. Ušetrí vám to čas aj financie, pretože exotické druhy rastlín sú na starostlivosť i výživu oveľa náročnejšie, než tuzemské. Pokiaľ nechcete v záhrade tráviť príliš veľa času prácou a voľný čas chcete venovať skôr relaxácii, cudzokrajné rastliny si do záhradky radšej nekupujte.  

Sezónne kvetinové záhony sú nádherné, no vyžadujú si aj pozornosť. Treba ich pravidelne zalievať, hnojiť a strihať. Pre niekoho je kontinuálna starostlivosť o kvety v záhrade odpočinkom, pre iného námahou. Ak patríte do tej druhej skupiny záhradkárov, zrejme preferujete vždy zelenú záhradu, bez veľkej časovej náročnosti o jej opateru. V tomto prípade je dobré voliť namiesto kvetov kríky. Záhradná architektúra však radí aj kríky upravovať do rôznych tvarov, preto je dobré mať poruke spoľahlivých pomocníkov vo forme kvalitného záhradného náradia.   

Pokiaľ sa práve chystáte zakladať trávnik, ten založte na slnečnom mieste, prípadne v polotieni. Ak ho chcete mať nielen na jar, ale aj v letných mesiacoch stále svieži, pri zakladaní trávnika nepodceňte výber osiva. Pôda pre trávnik má obsahovať viacero potrebných živín. Tráva pre svoj rast potrebuje nielen dostatok vlahy, ale aj fosfor, dusík, draslík, meď, vápnik, zinok a mangán.

Optimálny interval kosenia trávnika je jeden až dvakrát týždenne, no závisí to aj od typu trávnika a od viacerých iných okolností. Pokiaľ starostlivosť o trávnik nepatrí k vašim obľúbeným činnostiam, je potrebné zvoliť si vhodný prístroj na kosenie, aby práca bola čo najľahšia a prebehla čo najrýchlejšie.