3. mája 2024

Veľkonočná maškrta na sviatočný stôl

Do domovov sa nám vkrádajú prvé slnečné lúče, cez okná je cítiť vôňa čerstvo pokosenej trávy, v záhradách kvitnú prvé jarné tulipány a narcisy. Niečo sa chystá! Jedno z najkrajších období v roku – Veľká noc.

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejšími kresťanskými sviatkami, no sú aj časom šibačky, oblievačky a rozdávania bohato zdobených kraslíc. Väčšina z nás si rada skrášľuje svoje domácnosti jarnými dekoráciami a chystá sa na Veľkú noc. Pokiaľ radi na sviatky pečiete sladké dobroty, k veľkonočnej hostine vám ponúkame skvelý recept na citrónovú maškrtu, o ktorú sa môžete podeliť s celou rodinou.

Doba prípravy citrónovej maškrty vám bude trvať približne 45 minút a vystačí vám asi na dvanásť porcií. Na cesto budete potrebovať: 130 g polohrubej múky, 40 g práškového cukru, ½ KL soli, 120 g mäkkého masla a 2 vajcia. Na náplň budete potrebovať: 200 g nátierkového masla, 90 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, šťava z 2 citrónov, 2 vajcia, 1 balíček citrónovej kôry a žltú gélovú potravinársku farbu. Na ozdobenie budete potrebovať: 300 g kyslej smotany, 1 chemicky neošetrený citrón, lístky mäty alebo medovky.  

Postup: Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme v elektrickej rúre na cca 180 °C, v teplovzdušnej rúre na cca 160 °C a v plynovej rúre na stupni 3, asi 15 minút.  Po upečení korpus necháme mierne vychladnúť.

Príprava náplne a výzdoba

Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou, vajcami, kôrou a gélovou farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni. Náplň nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote, asi 30 minút. Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami mäty alebo medovky a pred podávaním odložíme do chladničky.