5. mája 2024

Dobrý deň začína dobrými raňajkami

Raňajky sú štartom do nového dňa. Kvalitné raňajky podporia zdravie, vitalitu a výkonnosť. Zlepšia náladu a prispejú k optimálnej hmotnosti. Venovať pozornosť  prvému jedlu dňa sa jednoducho oplatí. Ako by mali ideálne raňajky vyzerať?

Kvalitné raňajky naštartujú metabolizmus na celý deň. Majú tvoriť dvadsať až dvadsaťpäť percent skonzumovaných potravín počas dňa, teda pätinu alebo štvrtinu denného energetického príjmu. Raňajky by mali obsahovať sacharidy, bielkoviny, vlákninu a tri až päť decilitrov tekutín. Vítané je aj ovocie – buď celé plody, alebo vo forme čerstvej šťavy či smoothie.

Ako mať každé ráno na tanieri chutné, kvalitné a vždy iné pokrmy? Stačí si vytvoriť vhodný stravovací plán na celý týždeň či na mesiac tak, aby každé raňajky obsahovali iné, zdraviu prospešné potraviny. Dobré je, ak niekoľko krát týždenne raňajky obsahujú oriešky, müsli a kaše. Vhodné sú kaše zo pšena, alebo z ovsených či pohánkových vločiek.

Z pekárenských výrobkov je dobré uprednostniť celozrnný grahamový či špaldový chlieb, rožky a bagety. Odborníci na výživu tiež odporúčajú raňajkovať tvaroh, kyslomliečne výrobky a jogurty so živými kultúrami. Potrebnú energiu na celé odpoludnie dodá kvalitný syr, domáce vajíčka či šunka. Tieto potraviny však nezabudnite kombinovať vždy s inou čerstvou zeleninou. Čerstvá sezónna zelenina dodá telu nielen množstvo vitamínov a minerálov, ale podporí aj dobré trávenie. 

Raňajky by mali obsahovať sacharidy, bielkoviny, vlákninu a tekutiny – čistú vodu, čaj, čerstvú šťavu, prípadne kávu. V rámci týždenného menu by na tanieri určite nemali chýbať celozrnné pekárenské výrobky, mliečne výrobky, orechy, ovocie a zelenina. A čomu sa vyhnúť? Ráno aj počas dňa sa vyhnite konzumácii instantných a priemyselne spracovaných potravín. Výrobkom, ktoré obsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory, umelé farbivá, arómy a iné chemické prísady.