27. apríla 2024

Príjemné posedenie na terase

Väčšina ľudí na terase rada relaxuje a užíva si po dlhej zime krásnu jarnú atmosféru – prvé slnečné lúče, čerstvý vzduch, vôňu rozkvitajúcich stromov a kvetov. Terasa je od skorej jari do neskorej jesene považovaná za ďalšiu miestnosť v našich domácnostiach. Tak prečo ju nevyužiť čo najlepšie?

Dobre vybavená terasa sprostredkuje počas jarných, letných a jesenných dní príjemné posedenie v exteriéri. Pobyt na čerstvom vzduchu poskytne príjemný relax a dodá novú energiu. No tak, ako interiérový nábytok, aj exteriérový nábytok na terasu je dobré vyberať uvážene. Pri výbere zohľadnite najmä miesto, kde sa bude súprava nachádzať. Robustné zostavy situujte na veľké plochy, subtílne sú vhodné skôr na malé terasy a materiál exteriérového nábytku vyberajte nielen podľa vkusu, ale aj podľa jeho vlastností.  

Na terase dobre vynikne exteriérový nábytok z prírodných materiálov. Kov má vysokú nosnosť a dobrú tvarovateľnosť, dnes sú preferované najmä odľahčené zostavy s termo úpravami. Drevo je obľúbený prírodný materiál nielen pre svoj krásny vzhľad, ale aj pre svoje vynikajúce vlastnosti. Nábytok z tohto prírodného materiálu je pevný, stabilný a pri správnej údržbe je aj odolný voči akýmkoľvek rozmarom počasia. Ak sa práve chystáte zariaďovať svoj vonkajší obytný priestor exteriérovým nábytkom, dobrým tipom je aj nábytok z exotického ratanu, ktorý nielen atraktívne vyzerá, ale aj dobre poslúži niekoľko sezón.  

Exteriérový nábytok z ratanu sa vyznačuje ľahkosťou, vzdušnosťou a komfortom. Calamus rotang je exotická rýchlorastúca rastlina, ktorá dorastá do dĺžky až niekoľko desiatok metrov. Najväčší výskyt ratanu je v dažďových tropických lesoch v Indonézii, v Malajzii a v ostatných častiach južnej Ázie. Po zbere sa spracováva najskôr sušením a potom vyvarením v kokosovom oleji. V kokosovom oleji sa ratan zbaví parazitov a získa vyššiu pevnosť. Podľa požiadaviek výroby sa ďalej môže zbaviť vrchnej šupky, ak je materiál potrebný v lúpanej forme. Následne sa parí v horúcej pare, ohýba a formuje do želaných tvarov.

Okrem nápaditých stoličiek, kresiel, stolov a stolíkov, na aktuálnom trhu nájdete rôzne druhy záhradného nábytku a dekorácií z ratanu – od lavičiek, cez hojdačky, až po ozdobné kvetináče. V súčasnosti sú okrem prírodného ratanu stále populárnejšie aj nábytkové zostavy vyrobené z umelého ratanu, ktoré pôsobia na terasách tiež exkluzívne.