27. apríla 2024

Veľkonočná torta na sviatočný stôl

Po chladnej zime k nám konečne zavítalo teplejšie počasie, ktoré nám umožňuje pripraviť sa na sviatky. Keď teploty začínajú stúpať a príroda sa prebúdza zo zimného spánku, s veselou jarnou náladou k nám prichádza aj jedno z najkrajších období v roku – veľkonočné sviatky.

Po chladnej zime sa väčšina z nás teší na čas, keď sa do našich domovov začínajú vkrádať prvé slnečné lúče. Keď cez otvorené okná cítiť vôňu jarnej prírody a počuť štebot vtákov. Keď kvitnú prvé kvety a prichádzajú prvé typicky jarné dni, je to neklamný znak toho, že sa blíži Veľká noc. Jarné upratovanie má v tomto období už väčšina z nás za sebou, preto sa možno v nadchádzajúcich dňoch plne venovať už len výzdobe domácnosti, maľovaniu kraslíc, veľkonočnému vareniu a pečeniu.

Máte radi netradičné recepty? Pokiaľ chcete svoj tohtoročný veľkonočný stôl ozvláštniť originálnou tortou, tu je návod, ako ju pripraviť. Na cesto veľkonočnej šumienkovej torty budete potrebovať: 2 bielky, 100 g cukru, 2 žĺtky, 50 ml oleja, 50 ml vlažnej vody, 100 g polohrubej múky a 1 zarovnanú KL kypriaceho prášku do pečiva.

Na náplň budete potrebovať: 250 g polotučného tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 balíček stužovač šľahačky, 200 g kyslej smotany a3 ks kivi. Na ozdobenie torty budete potrebovať: 1 balíček Zlatého klasu, 400 ml vody, 100 g cukru, 1 balíček šumienky s príchuťou tropik, 200 ml smotany na šľahanie a 1 balíček stužovač šľahačky.

Na prípravu cesta v mise vyšľaháme bielky s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme žĺtky, olej, vodu a múku, zmiešanú s kypriacim práškom. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra – 180 °C, teplovzdušná rúra – 160 °C, plynová rúra – stupeň 3. Doba pečenia – asi 25 minút. Potom korpus vo forme necháme vychladnúť. Na prípravu náplne v mise metličkou vymiešame tvaroh s cukrom, so stužovačom šľahačky a so smotanou dohladka. Nanesieme na korpus a odložíme do chladničky.

Ako vyzdobiť tortu

Na ozdobenie torty pripravíme vo väčšom hrnčeku Zlatý klas podľa návodu na obale, so 400 ml vody a 100 g cukru. Odstavíme a ihneď opatrne vmiešame šumienku. Hrniec so želé vložíme do vodného kúpeľa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Ovocie nakrájame na plátky a rozložíme na náplň. Zalejeme vlažným želé a odložíme asi na hodinu do chladničky tuhnúť. Smotanu vyšľaháme s tužidlom šľahačky na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a na záver veľkonočnú šumienkovú tortu ozdobíme.