28. apríla 2024

Inteligentná ochrana rodinného domu

Premýšľate, ako ochrániť svoj domov pred zlodejmi? Dnes je k dispozícii široký sortiment prepojených inteligentných zabezpečovacích zariadení, ktoré umožňujú chrániť domy a byty prostredníctvom jednoduchej mobilnej aplikácie takmer z akéhokoľvek miesta na svete.

Chrániť, monitorovať a kontrolovať vlastnú domácnosť je pomocou inteligentných zariadení a mobilnej aplikácie dnes možné kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Súčasná technika umožňuje prepojenie nielen zámkov, ale aj iného príslušenstva v interiéroch domov a bytov – zásuvky, detektory dymu, detektory pohybu, videokamery či digitálne dverné priezory.  

Cieľom elektronickej ochrany je včasné upozornenie majiteľa nehnuteľnosti na situáciu, pri ktorej môže dôjsť čo i len k pokusu o násilné vniknutie do jeho obydlia. Ústredné zabezpečovacie systémy sú rozdelené na drôtové a bezdrôtové. Výrobky drôtových systémov sú cenovo prístupnejšie a jednotlivé komponenty väčšinou kombinovateľné. Inštalácia bezdrôtových systémov je však maximálne „čistá“, vyžaduje minimálne množstvo vŕtania či sekania a výsledný vzhľad interiéru nie je narušený ani inštalačnými lištami. Moderné elektronické systémy možno kedykoľvek doplniť o ďalšie prvky.

Medzi zabezpečovacie ochranné systémy patria pohybové snímače, infrazávory, snímače trieštenia skla, magnetické kontakty, dymové a plynové detektory. Štandardom zabezpečovacích systémov je aj ochrana objektov pred možným nebezpečenstvom požiaru či výbuchu. Na skorú detekciu požiaru sa používajú ionizačné, optické a tepelné požiarne detektory. Pre detekciu rozbitia sklenenej výplne sa používajú akustické detektory rozbitia skla, ktoré sa obvykle umiestňujú v miestnostiach so sklenenými výplňami.

Narušenie domácnosti signalizuje buď siréna v interiéri, alebo vonkajšia siréna so zabudovaným majákom na priečelí domu. Diaľkový signál funguje cez telefóny a GSM komunikátory. Vnútorné interiérové sirény majú prenikavý zvuk, ich hlavným cieľom je odradiť nepozvaných hostí od násilného vniknutia do domácností. A vonkajšie sirény majú v prípade poplachu za úlohu prilákať pozornosť čo najväčšieho množstva ľudí – susedov a okoloidúcich.