27. apríla 2024

Spoločné stolovanie utužuje vzťahy

Charakter súčasných obydlí vychádza prevažne z potrieb a pocitov svojich majiteľov. Jedáleň je ohniskom rodinného života a dokáže si poradiť s rôznymi úlohami – vie vyhovieť rodinnému stolovaniu, aj posedeniam v kruhu priateľov.

Spoločné stolovanie utužuje rodinné a priateľské vzťahy, poskytuje zázemie, dáva pocit spolupatričnosti. V estetickom prostredí každému jedlo chutí lepšie a cíti sa v ňom príjemnejšie. Základom dobrého fungovania kuchyne a jedálne je ich správne rozvrhnutie, ktoré umožní plynulý chod varenia, servírovanie jedál a pohodlné stolovanie.

Pri zariaďovaní jedálne netreba zabudnúť na dostatočný priestor na stole aj pri ňom – na pohodlné zasúvanie a vysúvanie jedálenských stoličiek. Samozrejmou súčasťou nerušeného stolovania je prirodzené aj umelé osvetlenie. Svietidlá majú byť správne umiestnené a zatienené, aby nerušili konzumentov, ale naopak, aby vytvárali príjemnú atmosféru. 

Pravidlá zvyčajne obmedzujú, ale v prípade stolovania je to naopak. Pokiaľ chcete zabezpečiť sebe a svojim blízkym pohodlné stolovanie, optimálny rozmer pre jedného stravníka pri jedálenskom stole by mal zodpovedať šírke od šesťdesiat do osemdesiat centimetrov a hĺbke okolo štyridsať centimetrov. Bez ohľadu na to, či sa jedná o stolovanie bežné alebo slávnostné.

Optimálna jedálenská stolička by mala disponovať rozmerom sedadla tridsať a viac centimetrov, ktoré má byť umiestnené vo výške okolo štyridsaťpäť centimetrov. Vhodná výška jedálenského stola je udávaná v limite od sedemdesiat do sedemdesiatpäť centimetrov.