2. mája 2024

Aká strava podporí dobrú náladu?

Zdravý životný štýl preferuje vyvážené stravovanie, v jedálnom lístku uprednostňuje prirodzené potraviny – čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné pekárenské výrobky, domácu hydinu a ryby, kvalitné syry, mliečne výrobky so živými kultúrami a dostatok tekutín.

Kto sa chce správne stravovať, ten by sa mal vo svojom jedálnom lístku vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory, umelé farbivá a arómy.  Mal by konzumovať päť porcií jedla denne a každý kus pokrmu by mal aj dôkladne požuť. Zanedbateľné nie je ani príjemné prostredie, ktoré tiež vplýva na trávenie.

Kto dbá o svoju štíhlu líniu, ten by sa mal zameriavať na potraviny s nižším obsahom kalórií a pred klasickým bielym rafinovaným cukrom uprednostňovať jeho zdravšie náhrady – kokosový či trstinový cukor a včelí med. Prírodný včelí med má navyše aj antibakteriálne, antioxidačné, imunostimulačné a revitalizujúce účinky. Podporuje obranyschopnosť organizmu a tiež dobré trávenie.

Denné menu má tvoriť vyvážená skladba živín – má obsahovať vlákninu, sacharidy, bielkoviny a minerály. Pokrmy však nezabudnite kombinovať s čerstvým tuzemským ovocím a so zeleninou, ktoré významne posilňujú imunitný systém. Kvalitná strava dodá energiu a podporí dobrú náladu, preto venovať čas a pozornosť svojmu jedálnemu lístku a príprave pokrmov sa určite oplatí.

Dobré je, ak si človek, ktorému záleží na kvalite svojho zdravia, pripraví na celý týždeň alebo mesiac stravovací plán vopred. A vďaka dobre zostavenému výživovému programu má istotu, že jeho jedálny lístok je pestrý a obsahuje rôznorodé, zdraviu prospešné potraviny. Nepodceňte však ani pitný režim. Telo potrebuje dostatok tekutín nielen v lete, ale aj v chladnom období roka.