7. mája 2024

Ako podporiť detskú zvedavosť a tvorivosť

Deti sú prirodzene zvedavé a otvorené učiť sa novým veciam – chcú vedieť, ako všetko okolo nich funguje. Rodina má na vývoj svojich potomkov kľúčový vplyv a rodičia by mali byť ich dobrými sprievodcami pri spoznávaní sveta.    

V prvých rokoch života majú deti zvýšenú schopnosť učiť sa a často si dokážu samy od seba osvojiť veľké množstvo zručností. K úspechom im pomáha hlavne zvedavosť, túžba objavovať a hľadať odpovede na neznáme otázky.  

Deti v predškolskom veku sú prirodzene zvedavé a rodičia či starí rodičia by mali ich zvedavosť dôsledne podporovať. Mali by prichádzať s novými nápadmi a námetmi, aby nové témy mohli objavovať hravou a veselou formou.    

Rodina má dbať o to, aby ich ratolesť mala vždy poruke nové informácie, aby získavala nové vedomosti a zručnosti. S dieťaťom je dôležité veľa komunikovať a pozorne ho počúvať, aby sa otvorila brána jeho záujmu o nové veci dokorán.  

Rozprávanie vedie k prehlbovaniu vzťahu medzi rodičmi a deťmi, podporuje fantáziu, rozširuje slovnú zásobu a zlepšuje vyjadrovacie schopnosti. Rovnako pozitívne na deti pôsobí čítanie kníh, hranie sa spoločenských hier a stavanie stavebníc.  

Deti sa spoločnou prácou a hraním s rodičmi oboznamujú nielen s novými informáciami a poznatkami, ale učia sa aj počúvať, plánovať, tvoriť a vďaka tomu môžu objavovať svoje silné stránky, na ktorých budú môcť v dospelosti stavať.  

Aj návštevy kultúrnych podujatí a spoločné športové aktivity deti nesmierne obohacujú. Všetko, kde sa buduje vzájomný rešpekt, posilňujú rodinné a sociálne väzby, skvelo pripravuje najmladšiu generáciu do dospelého života.