2. mája 2024

Tepelná pohoda a radiátory

Súčasné radiátory majú často veľkolepé a zaujímavejšie podoby. Oproti svojim predchodcom ponúkajú okrem unikátneho dizajnu aj dlhšiu životnosť a vyšší tepelný výkon. Akým radiátorom dávate prednosť vy – článkovým či panelovým?

V súčasnosti sa môžeme stretnúť tak s atraktívnymi oblúkmi, ako aj s asymetrickými tvarmi radiátorov, ktoré sú priam umeleckými dielami kreatívnych návrhárov a výrobcov. Módne dizajnérske typy vykurovacích telies sú hodnotnými estetickými prvkami mnohých interiérov.

Medzi individuálne meniteľné prvky, ktorými sa dnešné vykurovacie telesá môžu pochváliť, patrí okrem originálnych tvarov a efektných vzhľadových riešení aj obzvlášť široká farebná škála. Zdá sa, že fádnej bielej či sivej už odzvonilo. Do popredia sa dostávajú povrchové úpravy z chrómu, zlata, ušľachtilej ocele a iné pôsobivé farebné variácie.

Článkové radiátory sú najčastejšie vyrábané z oceľových plechov, liatiny a zliatin hliníka. Steny článkov radiátorov z oceľových plechov a zliatin hliníka nesmú mať z technických dôvodov hrúbku menšiu ako 1,11 mm a liatinové radiátory 2,5 mm. Ich výhrevnosť závisí od počtu článkov. Základnými časťami článku radiátora je horná a dolná komora, ktoré spája teplovýmenná plocha.

Tvar a veľkosť rebier článkových radiátorov závisí od technológie výroby. Liatinové vykurovacie telesá majú vyššiu hmotnosť, väčšiu akumulačnú schopnosť, dobrú tepelnú zotrvačnosť a dlhšiu životnosť. Hliníkové a plechové radiátory sú zasa hmotnostne ľahšie. Panelové radiátory sú súvislé hladké platne, ktoré majú dve základné časti – hornú prívodnú a dolnú vratnú komoru.

Panelové radiátory sú umiestnené v smere dĺžky telesa a spájajú ich prelisy. Najčastejšie sa vyrábajú z oceľového plechu. Plech má hrúbku od 1,25 do 2 mm. Základné delenie panelových radiátorov je na jednoduché, dvojité a trojité. Vo všeobecnosti sa vyznačujú nižšou hmotnosťou. Tiež majú menší vodný obsah, ktorý umožňuje rýchlejšiu reakciu na regulačný zásah, čo nie je možné pri článkových vykurovacích telesách dosiahnuť.