28. apríla 2024

Aká kuchyňa ulahodí celej rodine?

Oddeliť kuchyňu od obývacej časti domácnosti alebo ju nechať ako súčasť celodenného života rodiny? Každý človek je jedinečný, každý má iné návyky a rituály. No práve vďaka nim si môže jednoducho a výstižne na túto otázku aj každý sám odpovedať.      

K výhodám oddelenej kuchyne od obývacej časti domácnosti patrí eliminácia hluku a zápachu, ktorý vzniká pri varení. Pri práci a konzumácii jedál v kuchyni môže členov rodiny vyrušovať televízor umiestnený v spoločenskej zóne a pri sledovaní televíznych programov ich zasa môže rušiť zvuk mixéra či umývačky riadu. Koho hluk otravuje, ten určite patrí medzi ľudí, ktorí potrebujú samostatnú kuchyňu.

A aké výhody má kuchyňa, ktorá je súčasťou obývacej časti domácnosti? Najzásadnejšou výhodou je to, že gazdinka môže byť aj pri varení s rodinou a keď príde návšteva, neunikne jej žiaden rozhovor a stále je súčasťou spoločnosti. Ďalšou výhodou je tiež to, že ak sa dva priestory spoja, vznikne namiesto dvoch menších miestností jedna veľká a vzdušná , ktorá ponúka širšiu škálu funkčných a estetických riešení.  

Dôležitým prvkom v kuchyni je osvetlenie. Pracovať v prítmí alebo pri nesprávne navrhnutým osvetlení sa dá len ťažko. Kuchyňa má byť osvetlená centrálne aj lokálne. Centrálne osvetlenie nemusí byť príliš silné a dokonca nemusí byť ani v strede miestnosti. Najdôležitejšie je osvetlenie pracovnej dosky. Tá má byť osvetlená po celej ploche a zabudnúť netreba ani na dostatočný počet elektrických zásuviek.

Dekoračné osvetlenie sa v kuchyni zvykne situovať najmä nad jedálenský stôl. Ideálne je, ak svietidlo je stmievateľné, aby bolo možné intenzitu osvetlenia regulovať. Takýto druh osvetlenie sa obvykle inštaluje aj nad samostatný kuchynský ostrovček a k barovej časti kuchynskej linky, nad pult rýchleho občerstvenia.