28. apríla 2024

Moderné žalúzie a rolety v domácnosti

Prvé slnečné lúče prinášajú dobrú náladu, no treba myslieť aj na horúčavy vopred. Moderná tieniaca technika odráža nielen prebytočnú tepelnú a svetelnú energiu, ale chráni aj súkromie rodiny. Vonkajšie tieniace systémy vytvárajú tiež hlukovú bariéru a pomáhajú zabrániť aj neželaným vniknutiam do obydlí.

Najpoužívanejšou vnútornou tieniacou technikou v našich domácnostiach sú okrem závesov aj vertikálne a horizontálne žalúzie, ktoré okrem funkcie zatienenia dotvárajú v interiéri aj príjemnú atmosféru plnú pohody.

Výhodou žalúzií je možnosť variabilnej regulácie množstva prenikajúceho svetla a stupeň zatienenia. Stačí, ak sa lamely nadstavia v želanom uhle a intenzita aj smer svetla preniká do miestností podľa aktuálnej potreby.

Ďalším typom vnútornej tieniacej techniky sú rolety, ktoré sa obvykle montujú priamo na krídla okien alebo na lištu pred oknom. Aj po stranách zvyknú mať lišty, ktoré zabraňujú ich pohybu pri vetre. Obvykle sa ovládajú retiazkou. Praktickým inovatívnym prvkom sú modely, ktoré sa montujú priamo na sklo okna. Úzke vodiace lišty sa jednoducho a bez vŕtania pripevnia na sklá pomocou špeciálnej pásky a rovnako ľahko sa dajú aj demontovať, pričom samotná roleta sa navíja do kazety.

Tepelnoizolačné vlastnosti okennej konštrukcie môžete v domácnosti zlepšiť inštaláciou vonkajších roliet a okeníc, ktoré znižujú aj náklady na vykurovanie interiéru v zimných mesiacoch. Tiež významne chránia okná pred mrazom, dažďom a vetrom. Okrem toho prispievajú aj k zníženiu prašnosti a hlučnosti. Moderné exteriérové rolety a okenice sú nielen funkčným, ale aj estetickým prínosom domu.