28. apríla 2024

Čo prispeje ku kvalitnej hydratácii tela?

Pocit smädu už zrejme zažil každý – jedná sa o prvý signál dehydratácie, kedy telo hlási nedostatok tekutín. Nedostatok tekutín v organizme však môže spôsobiť malátnosť, únavu, bolesti hlavy, svalové kŕče a iné zdravotné komplikácie, preto je potrebné smädu včas predchádzať.

Na dostatočný príjem tekutín je potrebné myslieť v priebehu celého dňa – v lete aj v zime. Nemávate pocit smädu? Je všeobecne známe, že pocit smädu sa postupne vekom znižuje, preto pravidelný príjem tekutín je potrebné vedome regulovať.  

Pre ľudské telo je ideálna čistá voda, no pitný režim možno doplniť aj o mnohé ďalšie nápoje – o stolové vody, chutné čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy. A ktoré ďalšie nápoje či jedlá organizmus dobre „zavlažia“? Pitný režim skvelo spestrí napríklad kokosová voda, červený melón alebo chutné smoothies. No tiež teplé vývary a polievky.

Kokosová voda je veľmi osviežujúci nápoj, ktorý telu dodáva viac než len potrebnú vodu. Je bohatým zdrojom draslíka a minerálnych látok. Zároveň znižuje krvný tlak, pomáha predchádzať tvorbe obličkových kameňov a tiež pomáha pri detoxikácii. Má nízky obsah tuku a sacharidov, je vhodná aj pri redukcii hmotnosti.  

Dobrou voľbou na udržanie hydratácie sú čerstvé ovocné a zeleninové šťavy. Červený melón obsahuje približne 92 % vody, no okrem toho aj vitamíny A, C, B6 a draslík. Tiež obsahuje málo kalórií – len okolo 150 kcal na 500 gramov. A konzumácia studenej dyne pomáha k rýchlemu ochladeniu organizmu najmä pri dehydratácii spôsobenej teplom.

Základom smoothies je obvykle voda alebo mlieko v kombinácii s rozmixovaným ovocím a zeleninou. Obľúbený nápoj sa aj vďaka rôznym ďalším ingredienciám – jogurty, vločky, semienka, orechy a iné, stáva výdatnou pochutinou, plnou vitamínov a kvalitných živín, ktorá organizmus zároveň aj skvelo zasýti.

Medzi pokrmy, ktoré poskytujú telu výživné tekutiny patria aj vývary a polievky. Či sa rozhodnete pre mäsový alebo zeleninový vývar, strukovinové alebo hubové polievky, každá teplá polievka i vývar obohatí zdravý jedálny lístok a prospeje aj lepšiemu tráveniu.