27. apríla 2024

Zdravšie bývanie – zeleň v domácnosti

Zlatisté slnečné lúče a teplý vzduch za oknami domov a bytov sa vkrádajú aj do našich príbytkov. Pestrofarebné kvety, kvitnúca zeleň a dekorácie s prírodnou tematikou rozžiaria každú domácnosť. Do obydlí vnášajú nielen krásu letnej romantiky, ale aj svieži vzduch.      

Živé kvety obohatia domácnosť o farbu, vôňu a krásu. V priestore vytvárajú príjemnú letnú atmosféru – sú skvelým dizajnovým doplnkom každého interiéru. Do domovov vnášajú pocit útulnosti, skrášľujú priestor a čistia v ňom vzduch.

Každý pestovateľ vie, že zeleň v interiéri odstraňuje z ovzdušia elektromagnetický smog, ktorý produkujú domáce elektrospotrebiče, televízory, počítače, mobilné telefóny a iné elektronické zariadenia. Tiež škodlivé látky, ktoré vylučujú stavebné materiály, nábytok a čistiace prostriedky.  

Zeleň je kľúčom ku zdravšiemu a krajšiemu domovu, preto jej treba otvoriť dvere príbytkov dokorán. A vytvoriť kvetinovú galériu v domácnosti nemusí byť vôbec finančné náročné – zaberie to len minimum času a námahy. Či sa rozhodnete pre kyticu čerstvých rezaných kvetov alebo pre izbové rastliny v kvetináčoch, každý variant interiér rozžiari a rozvonia.

Kvetináče s vysadenými rastlinami nemusia byť umiestnené len na poličkách a na parapetných doskách okien. Zeleň pôsobí veľmi efektne aj na pohyblivých vozíkoch s kolieskami, ktoré je možné umiestniť do rozličných kútov miestností podľa potreby a zabudnúť netreba ani na regálové konštrukcie či praktické závesné kvetináče.

Dnes sú v trende aj dekoratívne ikebane a pestovanie rastlín v sklených nádobách len vo vode, bez prítomnosti hliny. Vďaka rastlinám môže v každom interiéri rozkvitať život – okrem krásy a vône, ktorú do domácnosti zeleň prináša, vnáša do priestoru aj pozitívnu energiu a pocit vitality.