28. apríla 2024

Ako vyberať dekoratívnu kozmetiku

Prirodzená krása je tá pravá a vhodne zvolené kozmetické produkty ženský pôvab len umocnia. Ak sa práve chystáte na stretnutie, kde chcete pôsobiť nádherne a potrebujete na pleti zakryť len drobné nedostatky, siahnite po prírodnej dekoratívnej kozmetike.  

Ako vyberať dekoratívnu kozmetiku? Na aktuálnom trhu sa nachádza množstvo kozmetických výrobkov, no pri výbere sa zamerajte najmä na to, z čoho sú produkty vyrobené a aké majú zloženie. Samozrejme, že je dôležité vedieť, aké farby vám svedčia, aký tón mejkapu sa ku vám najlepšie hodí, ako zakryť drobné nedokonalosti na pokožke – poznať základy moderného líčenia.

No vedieť len toto nestačí. Veď kto by chcel po použití ktoréhokoľvek kozmetického výrobku mať podráždenú pokožku či iné nežiaduce účinky na pleti? Trendom súčasnosti je používanie kozmetiky, ktorá neobsahuje škodlivé látky, ktorá nie je vyrobená chemicky a neškodí ani citlivej pleti. Mnoho ľudí preto siaha po bio kozmetike, ktorá sa vyrába z prírodných ingrediencií – vyhýba sa surovinám, ktoré obsahujú parabény, ftaláty a sulfáty.

Čo môžu chemické látky v kozmetike spôsobiť? Konzervačné látky – parabény sa pridávajú do takmer každej bežnej dekoratívnej kozmetiky, ako sú špirály, rúže a lesky na pery. No pridávajú sa aj do telových šampónov, mydiel, sprchových gélov, pleťových mliek a do antiperspirantov. Konzervačné látky slúžia na to, aby kozmetika vydržala čo najdlhšie a nezačala sa príliš rýchlo kaziť – zapáchať či plesnivieť.

Rôznymi výskumami však bolo zistené, že parabény môžu spôsobovať aj nežiaduce účinky. Varujú, že parabény môžu narušiť napríklad hormonálny systém, čo môže prispieť k predčasnej puberte u detí, k rôznym chorobám prsníkov u žien alebo k zníženiu pohyblivosti spermií u mužov. A vďaka týmto podozreniam sa dnes zloženie kozmetických výrobkov kontroluje oveľa dôkladnejšie.