27. apríla 2024

Rekreačné plávanie a plavecké štýly

V TOP rebríčku letných rekreačných športov dlhodobo zastáva popredné miesto plávanie. Tento šport prospieva nielen telu, ale aj psychike a v lete sa mu s obľubou venujú ľudia všetkých vekových kategórií – od juniorov, až po seniorov.

Rekreačné plávanie patrí k šetrným formám pohybu, ktoré komplexne rozvíjajú celé telo. Začiatočník obvykle vynaloží na preplávanie určitej vzdialenosti väčšie úsilie, než pokročilý plavec. Ak je však vašim cieľom zvýšiť si toto leto svoju kondíciu a plaveckú zdatnosť, plávaniu sa venujte čo najčastejšie – ideálne denne.

Medzi najpoužívanejšie plavecké štýly patrí kraul, prsia, motýlik a znak. Výdaj energie a spotreba kyslíku pri plávaní priamo súvisí s technikou plávania a so zdatnosťou plavca. A pravidelnosť sa odrazí nielen na zlepšenej technike, ale aj na výdrži.   

Najrýchlejší plavecký spôsob je kraul. Uskutočňuje sa v horizontálnej polohe na bruchu, striedaním záberov pravou a ľavou pažou. Pohyb dolných končatín je striedavý a rytmický – vychádza z bedrových kĺbov a je dokončený v členkových kĺboch.

Najrozšírenejší plavecký spôsob sú prsia. Plavec má telo v splývavej polohe, leží na bruchu, telo od hlavy ku kolenám smeruje šikmo dolu. Pohyb horných a dolných končatín je súčasný a symetrický. 

Najmladší plavecký spôsob je motýlik. Dolné končatiny pri ňom vykonávajú vlnivý pohyb a počas každého záberového cyklu paží sa vykonávajú nohami dva kopy. Vlnenie má byť plynulé, rytmické, no nie príliš hlboké.

Znak je jediný plavecký spôsob, pri ktorom plavec leží na chrbte. Pri plávaní znakom sa telo pohybuje pomocou striedavých pohybov paží a dolných končatín vo vode, ktoré sa zapierajú o vodu.